Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dečja umetnost

U okviru obeležavanja Dana grada Valjeva, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ svečano je otvorena izložba „Dečja umetnost“.


 


Na izložbi su predstavljeni najbolji radovi učenika od V do VIII razreda osnovnih škola sa teritorije Grada Valjeva, a po izboru njihovih nastavnika i profesora Likovne kulture.

    Postavka broji 48 selektovanih radova, čiji su autori učenici iz 16 osnovnih škola sa teritorije Grada Valjeva koje su se odazvale pozivu da učestvuju u izložbi „Dečja umetnost“. Pored radova učenika iz svih 7 gradskih škola, u ovogodišnju izložbu uvršteni su i radovi osnovaca iz 9 seoskih škola, tačnije iz Brankovine, Valjevske Kamenice, Divaca, Dračića, Donjih Leskovica, Popučaka, Poćute, Pričevića i Stava. Iz svake škole izloženo je po 3 rada na osnovu selekcije koju su vršili nastavnici i profesori Likovne kulture. Pred učenicima je bila slobodna tema, kao i tehnika po izboru, tako da ovu izložbu odlikuju radovi različitih predmeta interesovanja, ideja, zapažanja i veselih boja, kakva je uostalom i dečja mašta.

    Otvarajući izložbu, direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić istakla je da je „Dečja umetnost“ velika podrška i podstrek mladim budućim umetnicima da nastave da se iskazuju kroz svoj likovni rad i da u njemu uživaju, jer je to itekako važno za razvoj celokupne ličnosti svakog deteta. U ime Internacionalnog umetničkog studija ona je svim učenicima izlagačima dodelila zahvalnice za učešće u ovogodišnjoj izložbi, sa željom da i dalje nastave da stvaraju i uživaju u detinjstvu. Pored toga, predstavnicima škola dodeljeni su posteri, koji su specijalno štampani za ovu priliku, kao podsetnik na divnu saradnju koja će sigurno biti nastavljena.

    U ime Grada Valjeva, gradonačelnika, Gradskog veća i u svoje ime, prisutne je pozdravio Dejan Bogojević, član Gradskog veća za pitanja kulture, rekavši da izložbu „Dečja umetnost“ smatra jednom od važnijih sadržaja proslave Dana grada, jer predstavlja konkretnu promociju i podsticaj stvaralaštvu dece, što je neophodno za njihov dalji razvoj.

    „Vidim različite likovne pristupe, širok spektar tema, neobuzdanu maštu, jasne poruke i dečju razdraganost. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim izlagačima - deci, njihovim profesorima i Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“. Na kraju mlade umetnike želim da podsetim na reči Pabla Pikasa „Svako dete je umetnik. Problem je ostati umetnik nakon odrastanja“. Verujem da za vas to neće biti problem“, rekao je Dejan Bogojević obraćajući se brojnim posetiocima u galeriji Internacionalnog umetničkog studija.

    U muzičkom delu programa svečanosti otvaranja izložbe nastupili su učenici Muzičke škole „Živorad Grbić“. Svojim miziciranjem predstavio se Gudački ansambl „La kampanela“, koga čine najmlađi učenici valjevske Muzičke škole. Publika je imala priliku da uživa i u izvođenju Gudačkog orkestra OMŠ „Živorad Grbić“, pod dirigentskim vođstvom mr Snežane Stevanović i u klavirskoj pratnji Tijane Madžarević.


 



Datum objavljivanja: 27.03.2019.