Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

De-kon(s)trakcije. Čedomir Vasić

Izložba nazvana ”De-kon(s)trakcije. Čedomir Vasić”, otvara se u subotu, 18. juna u 19 časova. Postavka traje do 8. jula 2022. Galerija B2, Balkanska 2. Beograd

Autor fotografija: Vladimir Popović


 




”De-kon(s)trakcije. Čedomir Vasić”



Galerija B2 u četvrtoj izlagačkoj sezoni bavi se temom proširenog polja umetničkog predmeta i naredna izložba je osmišljena kao ambijent/scena gde se opisuje celokupni evolutivni luk i markiraju/ insceniraju ključne tačke stvaralaštva Čedomira Vasića – od formativnih vežbi analize i sinteze predmetnog i kolorističkih stilskih vežbi, koje autor naziva „vizuelnim etidama“, do skorašnjih „čišćenja“ i ekspremenata u domenu vidljivog/ nevidljivog.

 



NAPOMENA: izložba je otvorena za medije i stručnu javnost od petka, 17. juna od 12 do 20 časova.



”Lucidno i precizno Vasić ovu postavku formuliše kao „De-kon(s)trakcije“, budući da su tu sadržane i (de)konstrukcije i kontrakcije, i akcije i atrakcije, sa dodatnim pojašnjenjem u zagradi – sažimanje i prostiranje, višeznačno konstruisanje. Reč je o intenzivnom, uzbudljivom i zgusnutom putovanju kroz više od pet stvaralačkih decenija Čedomira Vasića, gde su markirane najznačajnije tačke i odlike tog puta – a to su trajna utemeljenost u antičkoj tradiciji, nenametljiva visoka erudicija, decentna subverzivnost i angažovanost, fini humor, nepretencioznost, kritičko preispitivanje istorije i mehanizama sećanja, otvorenost ka eksperimentu i novim medijima, težnja ka proširenju polja slike ka vremenu i prostoru, trajna opredeljenost ka tzv. „otvorenom delu“. (...) Osmišljen kao još jedna vremenska kapija, završni akcenat postavke Vasić izvodi in situ intervencijom u atrijumu Galerije B2. Naime, 1987. godine, zajedno sa slikarima Igorom Stepančićem, Vesnom i Radomirom Kneževićem, on je na fasadi višespratnice na početku Prizrenske ulice izveo monumentalni mural naslovljen „Terazijska kapija“. Ovaj mural je oživljavao nevidljivu istoriju Terazijskog platoa, gde su svojevremeno Turci postavili glavnu gradsku crpnu stanicu, svojevrsni vodotoranj, i nazvali ga „Terazije“. Mural je danas sakriven iza premaza fasadne boje. Print s fotografijom ovog murala postavljen je upravo na poziciju sa koje bi posmatrač, ukoliko ne bi bilo zidova i drugih vizuelnih prepreka, video ovu zidni izvedbu, koja je dugi niz godina bila jedno od upečatljivih obeležja Beograda.”

Danijela Purešević, iz predgovora kataloga.


 


Datum objavljivanja: 13.06.2022.