Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

David Voros: Radovi na papiru

U četvrtak, 24. maja u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53., u 19. sati, otvara se izložba radova Davida Vorosa, "Radovi na papiru". Izložba traje do 28. maja.

 


"Slike Davida Vorosa velikih dimenzija su preispitivanje tradicionalnih metoda slikarstva i Zapadnih mitologija koje su opredmećene u renesansnom i baroknom slikarstvu pre svega Italije. Namerno neodređeni sadržaji čine ovo slikarstvo aktuelnim i savremenim: posmatrač je pred njima naveden da se priseća svih velikih čvorišta svetske istorije opisanih u književnosti ili naslikanih na zidovima nekih drevnih građevina – a da pri tome ne pomisli ni na jedan konkretan događaj.

Njegovi radovi na papiru, kojima se predstavlja beogradskoj publici, su istovremeno i autonomna dela i pripremne skice za platna monumentalnih dimenzija. I u njima, iako su to često pronađene ili odabrane fotografije na kojima umetnik interveniše, postoji sličan princip neodređenosti. Mi znamo ili verujemo da iza onoga što vidimo postoji nekakav narativ, nekakva dramatična ili pak sasvim poetična priča koja je samo naznačena. Umetnik nam, dakle, daje predlog. Sve što sledi je prepušteno našoj imaginaciji i našoj mogućnosti da završimo priču."

Mileta Prodanović 

 

 

David Voros je koordinator programa slikarstva na Univerzitetu Južne Karoline u Kolumbiji (SAD). Osnovne studije slikarstva završio je 1985. godine na Umetničkom institutu u Čikagu, posle čega je živeo i studirao u Italiji. Magistrirao je 1994. godine na Univerzitetu Indijane u Blumingtonu kod profesora Roberta Barnsa. Izlagao je u Umetničkom muzeju u Indianapolisu, Hesboro biblioteci univerziteta Notr Dejm, Vajtmanovoj galeriji Vašingtonskog univerziteta i mnogim drugim institucijama. Predavao je slikanje i crtanje na Kendal koledžu za umetnost i dizajn, Školi Umetničkog instituta u Čikagu, Univerzitetu Indijane u Saut Bendu i Blumingtonu i na Endrjus Univerzitetu. Godine 2007. postao je gostujući član Američke akademije klasičnih studija u Atini.


 


Datum objavljivanja: 23.05.2012.