Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

David Vartabedijan: Top 50

Samostalna izložba radova Davida Vartabedijana biće otvorena 31. maja u Rančićevoj kući - galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, sa početkom u 19 časova. Izložba traje do 18. juna 2019. godine.


 


Postavka predstavlja izbor ilustracija nastalih za potrebe rubrike „Hit Strana“ Politikinog Zabavnika, najstarijeg nedeljnog magazina u Srbiji, izvedenih u kombinovanoj tehnici crteža, kaligrafije i teksta.

 

Nakon otvaranja postavke, u okviru muzičkog programa ustanove „Muzička bašta“ nastupiće  sastav Ice Cream Man. Ice Cream Man (Mića Luković) svojom svirkom parira bilo kojem velikom bendu. Osim vokala, on svira gitaru, usnu harmoniku, perkusije: bas bubanj, stomp box i hi hat. Donosi stari zvuk delta bluza, ogoljen na potpuno moderan način i sveden na svoje osnove – miks sirovog bluza i starinskog folka, obogaćen zvucima usne harmonike.

 

„TOP 50“ Davida Vartabedijana je naziv koji aludira na Top liste, i u ovom slučaju predstavlja odabir od 50 ilustracija u selekcije od preko 300 radova nastalih za potrebe rubrike „Hit Strana“, koja se u najstarijem nedeljnom magazinu u Srbiji, Politikinom Zabavniku, iz nedelje u nedelju bavi aktuelnom domaćom i inostranom muzičkom scenom. Na ilustracijama rađenim u kombinovanoj tehnici, u spoju crteža, povremeno kaligrafije i teksta, predstavljeni su mnogobrojni domaći i inostrani muzičari o kojima je autor pisao u okviru rubrike „Hit Strana“.

 

 

David Vartabedijan (1968) rođen je u Beogradu. Školu za Industrijsko oblikovanje, odsek grafički dizajn, završio je 1987. godine. Diplomirao je 1992. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek grafika, u klasi profesora Velizara Krstića. Od 1985. se aktivno bavi grafičkim dizajnom i crtanjem stripova, koje publikuje u časopisima “Non”, “Mladost”, “Naš Strip” i učestvuje u radu strip društva “Beogradski krug 2”. Potom radi kao dizajner rok magazina (“Pop Rock”, “Rocks” i dr.), novinar-muzički kritičar čije tekstove o rok muzici i kulturnim dešavanjima objavljuju periodični magazini, autor, voditelj i urednik emisija posvećenih rok kulturi. Dizajner jeplakata, omota za ploče, kasete i CD-ove svih domaćih izdavačkih kuća, kao i dizajner vizuala za mnogobrojne koncerte inostranih bendova u Srbiji. Priredio je petnaest samostalnih izložbi od 1992. godine, a od 1985. je učestvovao na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUPUDS-a, u statusu samostalnog umetnika. U periodu 2012- 2018.  bio je član umetničkog veća udruženja, a 2012-2017. godine Predsednik žirija ULUPUDS-a na Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za strip i ilustraciju. Živi u Beogradu, gde radi kao grafičar, dizajner i ilustrator.




Kontakt: dvatra@yahoo.com




 



Datum objavljivanja: 28.05.2019.