Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Darko Trajanović, Ergonom (čovek – mašina)

Od 9.- 21. decembra, 2011. u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, održaće se izložba doktosrkog umetničkog projekta autora Darka Trajanovića, pod nazivom, "Ergonom (čovek – mašina)".


 


Darko Trajanović  je vizuelni umetnik koji kreira radove u raznovrsnim medijama kao što su: slike, objekti, instalacije, performansi i video radovi. Diplomirao je 2005. na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd, odsek slikarstvo u klasi profesora Čedomira Vasića.  Magistarske studije završava 2008. Kod istog profesora i iste godine kod istog mentora upisuje doktorske na kojem trenutno realizuje doktorsko umetnički projekat Ergonom. Član ULUS-a od 2006. godine U dosadšnjem  radu izlagao na preko 30 kolektivnih i 11 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Tokom studija bio je gostujući student na Akademiji likovnih i primenjenih umetnosti, Univerziteta «Aristotel» u Solunu. Od 2008. godine do danas sarađuje sa Gradskim pozorištem u Smederevskoj Palanci.




Predmet umetničkog projekta Ergonom (čovek – mašina) istražuje fenomen povezivanja vizuelnog i prostornog sa percipijentom koji svojim kretanjem kroz galerijski prostor izaziva određene promene. Tema projekta je čovek, njegovo telo i interreagovanje sa likovnim objektima.


Ergonom u semiološkom značenju potiče od grčke reči ergon – rad i reči nomos – običaj, red, zakon. Kovanica ovih dveju reči upućuje na teme koje se istražuju u predloženom umetničkom projektu, a to su odnosi između čoveka njegovih običaja, mitova i novih tehnologija.Postoji i oblast nauke pod nazivom ergonomija koja proučava odnose između čoveka i sredstava za proizvodnju koja pokušava da iznađe najpodobnije uslove u psihičkom i fizičkom pogledu odnosa čovek – mašina.   (Darko Trajanović)


 


 


 



Datum objavljivanja: 07.12.2011.