Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Darijа Dragojlović: Ovde su nekada bili zmajevI

Izložba “Ovde su nekada bili zmajevi” Darije Dragojlović, od 12. do 27. aprila 2022. Galerija Doma omladine Beograda

 


 


Radovi u poslednjem ciklusu Homogeno u nehomogeno predstavljaju led kao fenomen, i jednu u nizu prirodnih pojava, koji je u konstantnom procesu modifikovanja svog stanja i funkcije na Zemlji. Odstupajući od sagledavanja isključivo ekoloških aspekata, kao i saznanja iz oblasti koje se baziraju na proučavanju klimatskih promena i problematizovanja stanja životne sredine, ovaj fenomen umetnica Darija Dragojlović uzima kao polaznu tačku na osnovu koje pokušava da mapira njegove migracije, učita značenja koja mu se dodeljuju, a zatim i da uobliči i objedini njihovu pojavnost i tumačenje kroz lično vizuelno istraživanje. Led iščitava kao simbol – obeležje, prirodni spomenik, simboličnu žrtvu (stvaranje, nestajanje, predikcija), koja se ogleda u rezonovanju društvene sredine, kao i individualnog i kolektivnog shvatanja onoga što više nije i što će tek biti. Bez isključivog ukazivanja na destruktivnu ekološku praksu na planetarnom nivou, usredsređuje se na predstavljanje fenomena i njihovih posebnih karakteristika i vrednosti čije je postojanje danas dovedeno u pitanje.



U osnovi istraživanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti prirodnih fenomena jeste pokušaj da se izloži jedno od viđenja na pitanje: Kako smo nekada, a kako danas gledamo na stanje prirodnih pojava, i kako je i da li moguće predvideti njihovu budućnost, a samim tim ih i mapirati?



Naziv izložbe Ovde su nekada bili zmajevi izveden je od latinske rečenice Hic sunt dracones (Evo zmajeva).  Natpis Hic sunt dracones nalazio se na srednjovekovnim mapama kao jezička odredba za, u ono vreme, mistična i nedostupna područja. Alegorijska predstava zmaja koji bljuje vatru može se iščitavati kao buduće stanje zagrejane planete, mesto gde će zmajevi opet doći, ali i kao veličanje ove prirodne pojave, čije je postojanje dovoljno značajno da je nekada predstavljalo i stanište zmajeva.





Darija Dragojlović (1996, Kraljevo). Završila je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti, na smeru – slikarstvo, klasa profesora Vidoja Tucovića. Osnovne studije je završila na Filološko-umetničkom fakultetu kao diplomirani primenjeni umetnik, na odseku zidno slikarstvo, u klasi profesora Gorana Rakića. Dosad je realizovala šest samostalnih izložbi, i participirala na više grupnih, na teritoriji Srbije. Učestvovala je na likovnim kolonijama i stručnim praksama u oblasti konzervacije i restauracije kulturnog nasleđa. Stipendista je Dositeje – Fonda za mlade talente Republike Srbije 2019/2020. godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Član je SULUV-a (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i Šok zadruge, u okviru koje je od 2021. godine jedan od urednika likovnog programa. U svom radu preispituje individualan i kolektivan efekat čovečanstva na planetarni ekosistem, usled čega dolazi do modifikacije njegovih prirodnih stanja i mehanizama, te postaje upitna i njegova dalja održivost. Od ove godine stiče status samostalnog umetnika. Trenutno živi i radi u Novom Sadu.


 


Datum objavljivanja: 11.04.2022.