Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Danilo Bojić: Šta ako...

Od četvrtka 4. februara u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvorena je samostalna izložba radova autora Danila Bojića, pod nazivom, "Šta ako..." . Postavka traje do 22. februara, 2021. godine.


 


Danilo Bojić (1979) je  diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 2004. godine, na odseku zidno slikarstvo. Tokom  2004. i 2005. boravi  u Moskvi, na usavršavanju, na državnom fakultetu “Institut V.I. Surikova”. Izlagao je na jedanaest samostalnih i učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izložba pod nazivom „Šta ako...” predstavlja seriju slika izrađenih u tradicionalnoj likovnoj tehnici ulja na platnu u kombinaciji sa upotrebnim  materijalima, elementima svakodnevice koji kao u postupcima pop arta ili umetnosti „Novog realizma“, i u ovakvom spoju, tek treba da stvore realnost novih poetskih sastava ili njegove kritičke retorike.



Ciklus  radova Danila Bojića Šta ako ? nastao kao omaž odrastanju u nekadašnjoj Jugoslaviji čine  slike-objekti koncipirani  istovremeno kao  poetski narativi i lucidna kritika aktuelne društvene realnosti. Izvore za prizore iz igre, grupne ili pojedinačne portrete dece koji čine okosnicu postavke u Prodajnoj galeriji ,,Beograd” autor pronalazi u javno dostupnim i ličnim fotografskim arhivama.



Preplitanje aktuelnog i povesnog u nastavku istraživanja otkriva iznevereni optimizam sazreo u (auto)ironiju. Preobražaj socijalnog okruženja donosi i jaz između očekivanja sredine i individualnih htenja. U tom smislu bi ovaj cikus mogao da se razume kao vizuelni kolaž univerzalnih predstava, navika, vrednosti i težnji jedne generacije koja pokušava da se oslobodi ograničenja u savremenosti  i ponovo uspostavi izgubljena individualna verovanja i socijalne relacije. Kao svedočanstava življene društvene utopije ovi radovi evociraju sećanja na  javne ambijente - igrališta ili zajednička dvorišta, mesta gde po ključu ideala socijalističkog društva deca uče i prepoznaju svoje težnje kao solidarnost, drugarstvo, zajedništvo i odanost kolektivu.





 Sanja Todosijević, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 02.02.2021.