Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Daniela Campo: Imaginarni predeli uma

Svečano otvaranje izložbe " Imaginarni predeli uma" autorke Daniele Camo održaće se u četvrtak, 22. juna, s početkom u 18:30 h, u prostorijama ARTE galerije – Andrićev venac 4.


 


ARTE galerija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu Vas pozivaju na svečano otvaranje izložbe "I luoghi della mente" („Imaginarni predeli uma”) italijanske umetnice Daniele Campo, na kojoj će se naći najreprezentativniji radovi – akvareli i slike – nastali u protekle dve decenije. Izložba predstavlja prvo prezentovanje njenog rada beogradskoj publici.



Daniele Campo započela je svoju slikarsku praksu u Milanu početkom sedamdesetih godina prošlog veka i od tada je izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Holandiji, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Poslednju samostalnu izložbu imala je u Ljubljani.



Campo je sa Beogradom posebno povezana zbog našeg renomiranog umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana, sa kojim živi na relaciji Milano-Beograd još od sredine sedamdesetih godina. Deo njenog opusa je nastao upravo u njihovom ateljeu u Beogradu, što se posebno odnosi na seriju akvarela od kojih će oni najreprezentativniji biti predstavljeni na ovoj izložbi. Pored akvarela, izložba će obuhvatiti njene slikarske radove koji čine drugi period njenog stvaralaštva, fazu nazvanu upravo "I luoghi della mente".



Izložbu prati monografija koja obrađuje autorkin život i analizira njen višedecenijski opus. Monografija je plod saradnje dva autora, istaknutog istoričara umetnosti i likovnog kritičara, nagrađivanog reditelja i scenariste, Đordja Kadijevića i istoričarke umetnosti i kustoskinje ARTE galerije Jane Milosavljević.


 



Datum objavljivanja: 20.06.2023.