Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Daniel Ošundaro: Play on Classicism

U sredu, 5. aprila od 18h u galeriji X Vitamin, održaće se razgovor na teme koje pokreće izložba "PLAY ON CLASSICISM" Danijela Ošundara.


 


Razgovaraćemo o radu i praksi Danijela Ošundara, savremenoj umetničkoj sceni na afričkom kontinentu, razlikama u galerijskim i izložbenim sistemima, o nasleđu afričke umetnosti u savremenoj umetnosti i o mnogim drugim temama.





Učesnici su kustoskinja, spoljna saradnica u MUA Ana Knežević, arhitekta, urbanista i počasni konzul Republike Srbije u Republici Ruandi Ilija Gubić, antropološkinja i kustoskinja-saradnica u MUA Aleksandra Gačić i umetnik Danijel Ošundaro. Razgovor moderira kustos galerije X VITAMIN Brajan Vojinović.



*Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.



Ana Knežević (1993), doktorantkinja muzeologije i heritologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, od 2016. angažovana kao kustoskinja, spoljna saradnica u Muzeju afričke umetnosti. Deo je kustoskih timova sledećih izložbi: Nezaštićeni svedok br. 1: Afrodizijak (2019), Reflect – Namibija 30 godina nakon oslobođenja (2020), Nezaštićeni svedok br. 2: MMM (2020), Nesvrstani svet (2021), ‘Ovo nije rat’ – oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu (2021), Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja (2022), Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus (2023). Autorka je i urednica onlajn heritološke mape (https://nesvrstani.rs/ ), i deo uredničkog tima sajtova U muzeju -

https://um.edu.rs/html/ i https://bruspamti.rs/ . U procesu je rada na doktorskoj tezi na Seminaru za muzeologiju i heritologiju u kojoj istražuje problem kulturnog pamćenja u sajber prostoru na internet

mimovima kao studiji slučaja,, a zanimaju je, pored nezaobilaznog humora, i usmene istorije, problemi digitalne humanistike, kultura sećanja, studije medija, filma i arhitekture.



Ilija Gubić (Zrenjanin, 1982) je arhitekta i urbanista. Najpre je radio kao istraživač na Politehnici u Milanu i Kolumbija Univerzitetu u Njujorku. Za Ujedinjene nacije Gubić radi od 2010. do 2022. godine. Za Ujedinjene nacije radi na projektima obnove gradova nakon katastrofa usled prirodnih nepogoda u Mijanmaru, Filipinima, Nepalu, Maldivima, Tajlandu i drugim državama Azije-Pacifika. Gubić zatim u Njujorku za Ujedinjene nacije radi kao savetnik u kabinetu Generalnog sekretara koji koordiniše pregovore oko „Nove urbane agende“ do njenog usvajanja 2016. godine u Ekvadoru. Gubić zatim radi u Keniji i Ruandi na projektima urbanističkog planiranja i projektovanja. U Ruandi je bio savetnik Ministarstva infrastrukture i gostujući predavač na Fakultetu za arhitekturu i građenu sredinu, Univerziteta u Ruandi. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu član je istraživačke laboratorije o regeneraciji grada. Predsednik je Društva arhitekata Vojvodine. U 2022. godini Gubić je bio au

tor dve izložbe koje su bile u zvaničnom programu manifestacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Gubić je autor

recenziranih kataloga u izdanju Muzeja umetnosti Ruande, i autor prve samostalne izložbe organizovane u toj ustanovi. Svoje slike Gubić je izlagao samostalno i na bijenalima, trijenalima i drugim grupnim izložbama u Srbiji i svetu (Muzej moderne umetnosti u Njujorku i Bozar u Briselu). Ilija Gubić je počasni konzul Republike Srbije za Republiku Ruandu.



Aleksandra Gačić je kustos-saradnik u Muzeju afričke umetnosti. Nakon završenih osnovnih studija sa visokim prosekom, u roku je 2021. godine uspešno odbranila master rad na temu „Šta je pravi hip hop? Antropološka analiza uličnog plesa u Beogradu“. Tokom 10 godina plesnog iskustva nastupala je na takmičenjima i u reklamama, pohađala je radionice kod eminentnih urbanih plesača i bavila se plesnom edukacijom. Od 2020. godine je imala praksu u Muzeju afričke umetnosti, gde je kasnije i zaposlena kao kustos-saradnik. Do sada je učestvovala u osmišljavanju kreativnih radionica za decu, realizovanju govornih programa i kustoskih vođenja. Posebno je zanima pomeranje muzeoloških granica, koje je na leto 2022. godine sa najmlađim posetiocima sprovela na višemesečnoj radionici “Od pokreta do oblika - radionica hip hop plesa”. Krajem 2022. godine u okviru programa Nedelja u MAU sprovela je radonice tradicionalnih afričkih plesova u saradnji sa Udruženjem Međunarodne Studnetske Vizije -

“SiVision”. Trenutno priprema izložbu na temu savremene afričke umetnosti, što će ujedno biti i zadatak njenog kustoskog rada.



Daniel Ošundaro (1997) je nigerijski slikar, vajar i fotograf. Osnovne

studije kreativnih umetnosti završio je na Univerzitetu Lagos u Nigeriji, kao i na Fakultetu likovnih umetnosti u Novom Sadu, gde je po završetku studija dobio počasnu nagradu na oba univerziteta. Nosilac je BEA stipendije koja mu omogućava nastavak umetničkog razvoja. Izlagao je u Affinity Art Gallery (Lagos, Nigerija), Afikaris Gallery, (Pariz, Francuska), Art3f (Brisel, Belgija), FESTIVAL NS22 (Novi Sad, Srbija).


 



Datum objavljivanja: 04.04.2023.