Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Danica Bićanić: Prostor 2

U utorak, 17.aprila, u 20 sati , u galeriji Otklon, Dečanska 21.,otvara se samostalna izložba radova Danice Bićanić, pod nazivom, "Prostor 2". Izložba traje do 28. aprila, 2012. godine.

 


Izložba Prostor 2. sačinjena je od nekoliko instalacija koje predstavljaju proces - istraživanje prostora. Predstavlja simboličku predstavu strukture prostora, lični simbolički poredak, potragu za formom koja bi oslikala prostor. Prostor, neiscrpna tema za istraživanje, omogućava mi da ga kroz svoj doživljaj interpretiram na različite načine i pretvaram u likove sopstvene poetike. Prostorom imenujem svoju umetničku težnju ka pronalaženju savršene izražajne forme.


Razlog zašto se ova izložba naziva Prostor 2. je taj što ona predstavlja i objedinjuje jedan period, drugu fazu mog istraživanja prostora. S obzirom da je Prostor, pa tako i istraživanje istog, za mene proces koji se ne može završiti, ova izložba je predstava dela tog procesa, ono što je ostalo iza istraživanja u određenom periodu mog života. Prostor kao temu svog umetničkog istraživanja ustanovila sam za vreme studija kada je proces započet instalacijama koje nazivam Prostor 1.

Ključna reč koju vezujem za svoje viđenje prostora jeste kretanje. Kretanje u najširem smislu, kao neprekidan proces, promena, susret, preplitanje... Izložba - instalacija Prostor 2., koju čine crteži, prostorni objekti i audiovizuelne projekcije, doživljaj je prostora kojeg u osnovi definiše kretanje. Ona se sastoji od različitih elemenata, više različitih formi prikazivanja koje se kreću ili nagoveštavaju kretanje i beskonačnost i zajedničkim prisustvom grade sliku prostora. ( Danica Bićanić)





Danica Bićanić rođena je 9. novembra 1985. god u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput", smer tekstilni dizajn u Novom Sadu. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek – smer vajarstvo u klasi prof. Gordane Kaljalović Odanović i iste godine upisala master studije koje je završila 2010. godine u klasi kod istog profesora. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Imala je dve samostalne i više grupnih izložbi u Novom Sadu, kao i nekoliko nastupa u performansima kod nas i u inostranstvu . Nagrađena je za najuspešniji diplomski rad na smeru vajanje. Takođe, dobitnik je nagrade Art Klinike "Perspective" za perspektivnog studenta u disciplini vajanje. Dobitnik je i "Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u umetnosti". Svoja umetnička istraživanja, Danica Bićanić ostvaruje kroz multimedijalne, prostorno - audiovizuelne instalacije. Radi kao operativni urednik časopisa Centar – vodič kroz kulturni život Novog Sada, koji objavljuje Kulturni centar Novog Sada.


 



 



Datum objavljivanja: 17.04.2012.