Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dani srpske kulture u Temišvaru

Otvaranjem izložbe savremenog srpskog slikarstva, koju priređuje Galerija "Zvono" iz Beograda, u Muzeju umetnosti u Temišvaru su zvanično počeli Dani srpske kulture. Manifestaciju su otvorili ministar Bradić i državni sekretar u Ministarstvu kulture i vera Rumunije Demetar Andraš.

 


Ministar Bradić i gospodin Andraš su tom prilikom razgovarali o načinima unapređenja kulturne saradnje između dveju zemalja, a pokrenuta je i inicijativa za potpisivanje "Programa o kulturnoj saradnji 2008 - 2010.", čijim bi se ostvarenjem saradnja između institucija kulture dveju zemalja intenzivirala i bila još efikasnija.


Državni sekretar Demetar Andraš je rekao da je bilateralna saradnja Srbije i Rumunije trenutno na visokom nivou, kao i da je međusobna saradnja značajnih umetnika iz obeju zemalja izuzetno razvijena.


Obostrano je konstatovano da je status rumunske manjine u Srbiji i srpske u Rumuniji zadovoljavajući i da obe države vode brigu o manjinama, kao i da je međusobna komunikaciju dobra, a informisanje na jezicima manjina je u obema zemljama na zadovoljavajućem nivou. Kao jedan od najznačajnijih rezultata kulturne saradnje, navedena je izložba slika iz Narodnog muzeja u Beogradu, koja će sledeće godine biti otvorena u Bukureštu, a koja će, istovremeno, biti jedno od najvećih predstavljanja srpske likovne umetnosti van granica naše zemlje. Rumunska Vlada je podržala i inicijativu za osnivanje pozorišta na srpskom jeziku u Temišvaru.


 


Datum objavljivanja: 14.10.2008.