Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dani srpske kulture

U okviru "Dana srpske kulture", početkom oktobra, pred sajam knjiga, dva značajne izložbe Biblioteke grada Beograda biće otvorene u Torontu. Ovim izložbama predstaviće se srpska književnost 19. i 20. veka, kanadskoj i našoj javnosti.

 


Izložbe su na neki način već imale uspeha u inostranstvu (Zmajeva je predtavljena u Beču, na slavističkoj katedri i u Mađarskoj u Srpskoj gimnaziji, a Pekićeva u Centalnoevropskom institutu za kulturu u Budimpešti). Obe izložbe prevedene su na engleski tako da će biti dostupne i kanadskim državljanima. Pekićeva izložba će biti otvorena 8. oktobra u prostorijama našeg konzulata u Torontu, a Zmajeva 11. oktobra u Srpskom kulturnom društvu "Oplenac".  Predviđeno je da sa ovom izložbom koju prati i DVD o Zmajevom životu i stvaralaštvu gostujemo u našim dopunskim školama u Hamiltonu i Kičeneru.




Posetioci Pekićeve izložbe moći će da se preko pratećeg materijala: dokumentarne emisije TV Beograd,  snimka "Korešpondencije" i Pekićevog intervjua još bolje upoznaju sa delom ovog genijalnog pisca. Pisca, sa najvećim opusom u savremenoj srpskoj književnosti.


Pokrovitelj projekta je Ministarstvo za dijasporu republike Srbije, a domaćini su Naš konzulat u Torontu, MI Magazin i Srpsko kulturno društvo "Oplenac". Autor projekta je Olga Krasić-Marjanović, šef marketinga Biblioteke grada Beograda. Organizaciju i PR preuzela je Sara Ivković-Marković, PR Biblioteke grada Beograda.


 


Datum objavljivanja: 24.09.2008.