Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dani Japana u Somboru

U utorak, 22. septembra u 13 časova u Gradskom muzeju Sombor, otvara se izložba "Japanske lutke". Izložbu otvara japanski ambasador u Srbiji Toshiio Tsunozaki.

 


Izložba je realizivana u sradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, pomogli su da se izložba predstavi somborskoj publici uz glavnu koordinaciju Katarine Vizi i Društva prijateljstva Srbija-Japan, podružnica iz Sombora.


HINA NINGYO (Lutke za festival devojčica) izlažu se za proslavu Hina Matsuri ili Dan devojčica, i svakog 3.marta japanske porodice koje imaju ćerke proslavljaju ovaj praznik. Na ovaj dan svaka porodica izlaže set Hina lutaka kao simbol njihove molitve za buduću sreću njihovih kćeri. Tradicija hina lutaka duga je 1000 godina.


KOKEŠI LUTKE su poznate po svojoj jednostavnosti i predivnim bojama, napravljene su korišćenjem japanske tehnike duboreza Lutke su podeljene u dve grupe:"Tradicionalne kokeši" i "Kreativne kokeši lutke". Tradicionalne kokeši lutke su napravljene u severoistočnom regionu, prvi put su se pojavile u kasnom Edo periodu. Njihova klasifikacija je određena na osnovu radionica u kojima su napravljene, kao na primer Naruko serija, Tisućiju serija i tako dalje. Lutke iz ovakvih serija su imale svoje specijalno lice i dizajn. Tehnika pravljenja ovakvih lutki se prenosila sa kolena na koleno do današnjih dana. Kreativne kokeši lutke su rukokotvorine koje prikazuju slobodnu i odmerenu zamisao umetnika kao pojedinca. Posle II svetskog rata ove lutke su bile isklesane korišćenjem tehnike rezbarenja i pečenja i bile su cenjene kao unikatni umetnički rad.


Gradski muzej Sombor obaveštava sve zainteresovane posetioce da pogledaju izložbu koja zbog gostovanja u Crnoj Gori ostaje samo tri dana u našem gradu.


Radno vreme Muzeja:

Svakim radnim danom od 9 do 18 sati

Subotom od 9 do 13 sati i

nedeljom od 9 do 13 sati (za najavljene grupe ne manje od 10 posetilaca)


 


Datum objavljivanja: 18.09.2009.