Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dani evropske baštine 2008.

Tokom trajanja manifestacije Dani evropske baštine 2008. godine sa temom Kulturno nasleđe – izraz kulturne raznolikosti Pedagoško – informativna služba priprema tokom dve nedelje (15.9 – 26.9.) zanimanja za decu predškolskog i školskog uzrasta.

 


Ova jednosatna dnevna zanimanja, pod zbirnim nazivima "Hleba i kolača" i "Šta je nekad bilo za užinu?" baviće se kroz predavanja uz projekcije i radionice izučavanjem kulture ishrane u prošlosti Banata. Radovi nastali u radionicama biće prikazani na izložbi u muzeju tokom Dečje nedelje, koja se tradicionalno obeležava u muzeju.

U skladu sa programom manifestacije koji propisuje da se u ovom periodu na uvid javnosti stave i kulturna dobra koja su inače nedostupna, u etnološkom delu stalne postavke biće izloženi predmeti vezani za spremanje i služenje hrane koji inače nisu na postavci i koje će publika moći da vidi tokom ove dve nedelje (dostupno svim posetiocima muzeja bez najave u radnom vremenu stalne postavke, radnim danima od 8:30 do 18:30 i subotom od 8:30 do 12:30).

Tema kulture ishrane u srednjem Banatu u velikoj meri je istražena i obrađena. Namera autora je da se u ovim zanimanjima istakne ono što je slično, ono što nas spaja i deo je zajedničkog evropskog nasleđa, a to je nezaobilazna vrednost žitarica i hleba koji su centar materijalnog i duhovnog života svakog naroda. Dalji ciljevi su da posetioci upoznaju materijal koji je privremeno deo stalne postavke, kao i da se deci pruži kvalitetno vreme učenja uz zabavu.

Autor zanimanja je kustos pedagog Nevena Dujin-Grković u saradnji sa rukovodiocem Etnološkog odeljenja muzejskim savetnikom mr Rajkom Grubić.




Koncert  (16. septembar 2008. u 20 časova)

Narodni muzej u Zrenjaninu povodom obeležavanja Dana evropske baštine organizuje koncerta tria – Mina Mladenović (violina), Oskar Riter (klavir) i Roni Beraha (violončelo) u Dvorani klasične umetnosti u utorak 16. septembra 2008. godine u 20 časova. Na programu će biti dela Betovena i Mendelsona.

Ulaz besplatan!


 Portfolio Narodni muzej Zrenjanin


Datum objavljivanja: 08.09.2008.