Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dan sećanja

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u ponedeljak 29. januara 2018. godine u prostorijama Jevrejske opštine Beograd, održan je Dan sećanja - Vozovi života i smrti koji je organizovala Organizacija Haver Srbija.

 





Događaj je otvoren izložbom đačkih radova Holokaust-kultura sećanja, prikupljenih tokom protekle školske godine u sklopu projekta Znanje=tolerancija,  organizacije Haver Srbija. Projekat se sprovodi u školama širom Srbije i podržalo ga je  Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.







Mila Stojanović, koordinatorka edukativnih projekata organizacije Haver Srbija, kaže: „Kroz radionice u protekloj školskoj godini je prošlo oko 4000 đaka širom Srbije. Cilj samog projekta je da se kroz radionice, koje se zasnivaju na metodologiji neformalnog obrazovanja, podigne nivo znanja i svest o  kulturi, tradiciji, istoriji i običajima jevrejskog naroda, kao i da se mladi suprotstave predrasudama, ksenofobiji, antisemitizmu i bilo kom obliku diskriminacije.“



 



„Na đačkom konkursu, čiji je rezultat ova izložba učestovale su četrdesetdve škole iz dvadesetšest gradova Srbije sa likovnim, literarnim i multimedijalnim radovima. Sam konkurs je pokrenut sa ciljem da podstakne đake i nastavnike da istražuju i bave se temom Holokausta i neguju kulturu sećanja. U sklopu konkursa organizovane su radionice koje doprinose interkulturalnom obrazovanju i vaspitanju kao i svečana dodela nagrada, koja je obuhvatila obilazak Jevrejskog istorijskog muzeja i sinagoge „Sukat Šalom“, kaže izvršna direktorka organizacije Haver Srbija, Sonja Viličić.



 



Nakon otvaranja izložbe usledio je recital Vozovi života i smrti, koji je deo zajedničkog rada bivših i sadašnjih đaka Železničke tehničke škole iz Beograda i Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Jakova, kao i njihovih nastavnika i nastavnica. Program je bio tematski usmeren na transport u Holokaustu i obuhvatio je projekciju dokumentarnih i đačkih filmova, svedočenja preživelih i počinioca i  kratak uvod u tipove vozova o kojima đaci Železničke tehničke škole danas uče. Recital je pratio đački hor Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ koji je pevao na srpskom, hebrejskom, ladinu i jidišu.



 



„Skup pored komemorativnog, ima i obrazovni i vaspitni značaj. Posebno je važan multidisciplinarni pristup temi kroz saradnju nastavnika tehničkih i humanističkih nauka. Tekst recitala napravljen je tako da budi kritičko mišljenje, vodi osvešćivanju pasivne uloge posmatrača, podstiče razmišljanje o razlici između krivice i odgovornosti, kao i razvijanje svesti o ličnoj i društvenoj odgovornosti“, kaže autorka recitala i profesorka socioligije Železničke tehničke škole, Nada Banjanin Đuričić.


 



 


Datum objavljivanja: 30.01.2018.