Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Damnjan & Vujačić - Slike

Radomor Damnjan i Veljko Vujačic izlažu slike u Magacinu u Kraljevića
Marka 4, sa otvaranjem u ponedeljak, 27.oktobra, u 19h.

 


Povod za izložbu je koncepcijski izbor slika iz serije novih radova  ovih umetnika. U pitanju je uvođenje dijaloga o slici kao slici i o  funkciji slike u kontekstu ambijentalne instalacije.


Damnjanove slike velikog formata su dinamične, pulsirajuće površine u  interakciji intenzivnog kolorita osnove i nanetih patrena u  nepravilnom nizu. Princip ritmičkog ispunjavanja slike jednoličnim  ponavljanjem gesta, bez unapred zacrtane strukture, prerasta u metaforu promene i formiranja "novog reda" optickih efekata slika. Slikano polje izražava smiso ekspanzivnosti i memoriju svetlosti. Za  umetnika to je unutrašnja panorama praznine.


Slike Veljka Vujačića čistih površina sa minimalnim linearnim intervencijama istražuju nove perceptivne dimenzije redukovanog kolorita i refleksija svetlosti. Rad se bavi vizuelnim relacijama, procesom i odnosima mera koje se potencijalno šire. Uvođenjem  konkretnih elemanata u sastav slika jedva vidljive ornamentike stiče se dvojni utisak apstraktnosti rada i njihove arhitektonike površina  poput prepoznatljivih urbanih fragmenata zida, fasada i drugih motiva.


Radomir Damnjan i Veljko Vujačić posmatrani generacijski i po radu su dva komparativna umetnika. Damnjan sa velikim i razvijenim umetničkim opusom i Vujačić sa iskustvom jednog drugog vremena, u osnovi  poseduju sličnost neposrednog odnosa prema slici kao slici, sa  apsolutno savršenim tretmanom rada, i takođe, prema njihovim jezičkom i znakovnom senzibilitetu percipiranja sveta realnosti. Ne  bez opsene ali i ironje, polemike, i pre svega, duboke usresređenost  da se percipiraju promene, refleksije i čitav imaginativni svet kompleksnih zbivanja na ne-narativan način.


Biljana Tomić


 


 


 


Datum objavljivanja: 24.10.2008.