Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Damjan Kovačević: Ogledalo sveta

U petak, 1. novembra u 19. sati u Galeriji savremene umetnosti Smederevo otvara se samostalna izložba radova autora Damjana Kovačevića, pod nazivom, "Ogledalo sveta". Izložba traje do 19. novembra, 2013. godine.

 


Seriju sliku Ogledalo sveta čini sedam novih (neizlaganih) radova velikog formata (boje za tekstil na sirovom platnu, kaširano na juti) i tri crteža velikog formata (kreon na papiru, kaširan na platnu).  Osnovna ideja njegovog rada jeste tema ogledala u kome čovek vidi sebe kako se raspada i stari.


"Tragičan i proklet, ogoljen i  bez krzna na licu, na vrhu glave ima dlake, podseća na životinju. Životinje ne žive dugo  i vremenom ne ružne, ali kornjača, slon i krokodil žive koliko i čovek pa i više i rađaju se sa staračkim izgledom.  Da nekim čudom  kornjača tokom života stekne pamet i logiku, ni tada ne bi mogla da vidi svoju transformaciju, jer nema genijalnu kletvu (starenja) na koži kao čovek. Zasigurno, samo čoveku ostaje da gleda svoju odvratnu metarmofozu i jezivu propast. Ogledalo čoveku lomi kosti i oblikuje ga u filosofa." (Autor)


Damjan Kovačević (1983) je diplomirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 2008. godine na slikarskom odseku u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno je na doktorskim studijama istog fakulteta. Do sada organizovao 14 samostalnih i 23 grupne izložbe. Član ULUS-a od 2009.


Nagrade:

Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimir Veličković / 2010.

stipendija Kulturraum Düsseldorf  tokom rezidencije u Dizeldorfu / 2009.

Nagrada za osobenu kreativnu inovaciju FLU Beograd / 2008.


 


Datum objavljivanja: 31.10.2013.