Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Damjan Kovačević: Dijalog sa bezdana

U utorak 10. decembra sa početkom u 20.h, u galeriji U podrumu, Kosančićev venac 20., otvara se samostalna izložba crteža autora Damjana Kovačevića pod nazivom Dijalog sa bezdana.


 


Damjan Kovačević se izložbom u galeriji U podrumu beogradskoj publici predstavlja najnovijom ciklusom, do sada ne izlaganih 20 crteža na papiru u tehnici tuš i pero.

 

U ovoj seriji radova Damjan Kovačević nastavlja da razvija sebi svojstvenu figuraciju koja je vremenom postala prepoznatljiva. Novo u ovom ciklusu je pokretački impuls, svojevrsni dijalog umetnika sa samim sobom iz kojeg proizilaze predstavljeni likovi. Damjan Kovačević se ovog puta bavi večitom težnjom pojedinca da pronađe odgovore na mnoštvo pitanja kojoje uslovljava  civilizacija. Svako ispred Damjanovih radova ulazi u svet snova, snoviđenja i bajki gde može da pronađe mnoštvo odgovora za kojim zasigurno traga.



Damjan Kovačević (1983, Bihać, BiH) diplomirao je na FLU u Beogradu u klasi profesra Čedomira Vasića 2008. godine. Dobitnik je više nagrada od kojih izdvajamo prvu nagradu za crtež, iz fonda Vladimira Veličkovića, 2010. godine, stipendiju Kulturrarum Düsseldorf tokom rezidencije u Dizeldorfu 2009. i nagradu za osobenu kreativnu inovaciju FLU Beograd 2008. godine. Član je ULUS-a od 2009. godine. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.



Kako sam umetnik kaže na najbolje tumačenje novog ciklusa naišao je u tekstu Lava Tolstoja, iz kojeg izdvajamo sledeći odlomak: ...Pregledajuć sada ovaj štampani deo i vraćajući se onom toku misli i onim osećanjima kakvi su bili kad sam ih doživljavao, sanjao sam ovih dana jedan san. Taj san mi je u sažetom obliku izrazio sve ono što sam proživeo i opisao, i zbog toga smatram da će svima onima koji su me shvatili, opis tog sna osvežiti, učiniti jasnijim i sabrati u jednu celinu sve ono što je tako nadugačko ispričano na ovim stranicama...

... I kao da mi neko kaže: Pazi, zapamti. I tada sam se probudio.


 



 


Datum objavljivanja: 04.12.2013.