Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Damjan Kovačević: Crna disonanca

Damjan Kovačević Izložba crteža, „Crna disonanca“, u okviru sajta Prodajne galerije „Beograd“ do 30. juna, 2018. godine http://vi.galerijabeograd.org/

 



 


Prodajna galerija „Beograd“ u okviru virtulne izložbe Damjana Kovačevića , „Crna disonanca“ predstavlja umetnikove najnovije crteže izvedene u tehnici tuša na papiru. Vrsni crtač, Damjan Kovačević se se pre svega izražava u klasičnim umetničkim medijima: slici i crtežu odolevajući aktuelnim multimedijalnim tendencijama u umetnosti. U predstavljenoj seriji radova on nastavlja da razvija sebi svojstvenu figuraciju gde je pokretački impuls, svojevrsni dijalog umetnika sa samim sobom iz kojeg proizilaze ljudski i zoomorfni likovi. Damjan Kovačević se bavi večitom težnjom pojedinca da pronađe odgovore na mnoštvo pitanja kojoje uslovljava civilizacija. Svako ispred Damjanovih radova ulazi se u svet snova, snoviđenja i bajki koji pružaju mnoštvo odgovora.



Damjan Kovačević je u svom dosadašnjem radu prikazao stvaralačku zrelost kojom budi veliko interesovanje kako publike, tako i  kritike i stručne javnosti.



Više o Kovačevićevom stvaralaštvu možete da pročitate u tekstovima Dragana Jovanovića Danilova i Asje Trbović. Tu je i video rad u kojem mogu da se vide etape nastanka jednog Kovačevićevog crteža.



„Već pri prvom suočavanju sa mega-crtežima Damjana Kovačevića, posmatrača osetljivog duhovnog i duševnog sastava zapahne originalnost i enormnost njegove zaista prebogate imaginacije, retka sposobnost upravljanja metamorfozama arhetipskih znakova i prizora, daleko od usiljenosti svakog kombinatoričkog predumišljaja. Damjanov crtež predstavlja energetsko polje u kome sve vrvi od biomorfnih i zoomorfnih asocijacija, od erupcija čulnog, podsvesnog i instinktivnog..“ (iz teksta u monografiji, Dragan Jovanović Danilov).





Damjan Kovačević rođen je 10. februara 1983. u Bihaću, Bosna i Hercegovina.  Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. u klasi profesora Čedomira Vasića. Član je ULUS-a od 2008. godine. 

Damjan Kovačević dobitnik je mnogobrojnih nagrada za inovativan pristup slikarstvu i izvanredan crtež: Prva nagrada za umetnost Niš Art Fondacije, Niš, Srbija 2015; Nagrada 48. Hercegnovski zimski likovni salon, Herceg Novi, Crna Gora 2015; Prva Nagrada za crtež iz Fonda Vladimir Veličković, Beograd, Srbija 2010; Rezidencijalni boravak u Dizeldorfu, Fondacija Kulturraum, Dizeldorf, Nemačka 2009; Nagrada za osobenu kreativnu inovaciju iz Fonda Miloš Bajić, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Srbija 2008. Učestvovao je na rezidencijalnim programima: Glo'Art u Lanakenu, Belgija 2014, Cité internationale des Arts u Parizu, Francuska 2012, Artist in residence u Dizeldorfu, Nemačka 2009. Radovi Damjana Kovačevića se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu  i mnogobrojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.


 


 



Datum objavljivanja: 04.06.2018.