Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dali i magija ilustracije

Beograd, 26. maj – Institut Servantes, u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu, predstaviće izložbu Dali i magija ilustracije, sačinjenu od 18 radova ovog velikog umetnika. Svečanom otvaranju u utorak u 19:00 u galeriji Instituta Servantes prisustvovaće kustos izložbe, g-đa Marisa Oropesa.


 


Izložbu čine grafike, skulpture i knjige sa potpisom Salvadora Dalija i biće predstavljena srpskoj publici po prvi put. Izložba će biti otvorena u Beogradu do 14. juna. Nakon Beograda izložba će biti prikazana u Galeriji savremene likovne umetnosti u niškoj Tvrđavi, od 16. do 30. juna. 



Salvador Dali (1904-1989) smatra se jednim od najvećih umetnika XX veka. Još u adolescenciji počeo je da se interesuje za grafiku i ilustracije, međutim iz tog perioda sačuvano je malo dela. Tridesetih godina prošlog veka, kao nadrealista, počinje aktivno da se bavi ilustracijom knjiga, kao što je Faust i Život je san. Kasnije, počinje da stvara serije samostalnih grafika. Na ovoj izložbi imaćemo priliku, prema kustosu izložbe Marisi Oropesi, da uđemo u njegov jedinstven svet, pun oniričnih slika nastalih zahvaljujući njegovim ilustrativnim sposobnostima. Marisa Oropesa navodi: «...Među mnogim umetnicima koji su ušli u svet nadrealizma Salvador Dali postao je jedan od najboljih predstavnika ovog pokreta. Institut Servantes pokušaće ovim putem da nas približi Dalijevoj genijalnosti na drugačiji način od onoga na koji smo navikli. Posetioci će tako upoznati gotovo nepoznat aspekt ovog majstora, njega kao ilustratora.» 



Salvador Dali smatra se najboljim predstavnikom nadrealizma. U periodu od deset godina, tokom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Salvador Dali pretvorio je, kao nijedan drugi nadrealista, absurd i ludost u suštinski deo svoje umetnosti, stvarajući čak i termin koji definiše suštinu njegove «paranoično-kritičke» umetnosti.



Izložba će biti otvorena do 14. juna u galeriji Instituta Servantes u Beogradu, a nakon toga biće predstavljena od 16. do 30. juna u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.


 



Datum objavljivanja: 19.05.2009.