Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?

U Narodnom muzeju Kraljevo u petak, 16. avgusta, sa početkom u 20 časova, svečano će biti otvorena izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ autorke Olivere Skoko, više kustoskinje-istoričarke umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.


 


Ovom izložbom biće otvoren 26. Žički duhovni sabor – Preobraženje 2019. Reč je o jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja se više od dve decenije organizuje u Kraljevu.

Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ realizovana je povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića i premijerno je bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine, a nakon toga je gostovala u Beogradu u Galeriji SANU.

Narodni muzej Zrenjanin je jedina ustanova u Srbiji koja čuva vredan legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, na postavci će biti izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi.

Život i stvaralaštvo Uroša Predića biće prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. Takođe će posebno biti istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Na izložbi će biti predstavljeni i dečji crteži Uroša Predića, koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika „Kamenovanje Sv. Stefana“ koja se smatra njegovim poslednjim delom. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzeće posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima.

Obe postavke, u Zrenjaninu i Beogradu, videlo je preko 55.000 posetilaca.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomex. Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2019.

O manifestaciji „Žički duhovni sabor“



Sa Narodnim muzejom i Književnim klubom Kraljevo, Biblioteka Stefan Prvovenčani organizuje najznačajniju kulturnu manifestaciju Kraljeva – Žički duhovni sabor – Preobraženje sa tradicijom od 20 godina.

Manifestacija se simbolično vezuje za Žiču, na čiju se tradiciju i veru u preobraženje oslanja, nastojeći da, kroz jasno profilisane sadržaje, afirmiše prave vrednosti. Uz niz pratećih programa (svečanost otvaranja, izložbe, promocije, pesničko veče, muzički program) centralni deo manifestacije posvećen je dobitniku nagrade Žička hrisovulja koja se, po odluci žirija, dodeljuje našim najistaknutijim pesnicima za poniranje u dubine našeg pesničkog nasleđa i doprinos savremenoj srpskoj poeziji.

Nagrada je u formi hrisovulje, a uz nju se dobitniku daruje i ikona Preobraženja Gospodnjeg. Sam svečani čin uručivanja se dešava u manastiru Žiča 19. avgusta. Iza manifestacije ostaju trajni belezi – zbornici o dobitniku, koji su naš doprinos tumačenju savremene srpske poezije. Žičku hrisovulju dobili su: Dobrica Erić, Milutin Petrović, Miodrag Pavlović, Ljubomir Simović, Ivan V. Lalić, Milosav Tešić, Branislav Petrović, Stevan Raičković, Alek Vukadinović, Matija Bećković, Borislav Radović, Rajko Petrov Nogo, Milovan Danojlić, Miroslav Maksimović, Zlata Kocić, Đorđo Sladoje, Novica Tadić, Bratislav R. Milanović, Petar Pajić.


 



 


Datum objavljivanja: 12.08.2019.