Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?

Izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? biće otvorena u Salonu zrenjaninskog Muzeja u četvrtak, 7. Decembra 2017. godine, u 19 časova.


 


Izložba se realizuje povodom 160 godina od rođenja slikara, a s obzirom na to da ova ustanova ima čast da jedina u Srbiji čuva vredan Legat Uroša Predića, namera je da se ovaj važan jubilej obeleži adekvatnom postavkom i katalogom koji bi podsetili na značaj ličnosti i umetnosti Uroša Predića.

 

Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Narodni muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, na postavci će biti izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi...

 

Život i stvaralaštvo Uroša Predića će biti prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. Takođe će posebno biti istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Bogata sačuvana korespodencija nam omogućava da sagledamo i kontakte koje je imao sa savremenicima, istaknutim pojedincima iz političkog, kulturnog, privrednog i verskog života.

 

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. U toku trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program: radionice, predavanja, promocije, koncerti. Izložba će biti otvorena do kraja februara 2018. čime će biti obeležen i 11. februar kada se navršava 65 godina od smrti Uroša Predića.


 



Datum objavljivanja: 01.12.2017.