Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Da li je moguća treća Jugoslavija?

Ponedeljak, 26. novembar, 19h. Klub Magistrala, Jugoslavija i jugonostalgija. Da li je moguća treća Jugoslavija? U susret stogodišnjici stvaranja Jugoslavije Učesnici: dr Predrag Marković, istoričar (Institut za savremenu istoriju) i doc. dr Jovo Bakić, sociolog (Filozofski fakultet)

 



U istorijografiji između dva svetska rata stvaranje jugoslovenske države viđeno je, uglavnom, kao ostvarenje vekovnih težnji naroda istog ili sličnog etničkog porekla i jezičke bliskosti. Posle Drugog svetskog rata istorijografija je jugoslovensku državu 1918-1941. videla kao državu izneverenih očekivanja, da bi u njenoj obnovi 1945. godine, na novom obliku države (republika) i promenjenim osnovama unutrašnjeg uređenja (federalizam), nalazila definitivno rešenje. Međutim, stvarna istorija jugoslovenske države u oba ciklusa njenog postojanja (1918-1941. i 1945-1991.), bila je podjednako protivrečna i dramatična.



 



Kada je nastala ideja o jugoslovenskoj državi i ko su njeni prvi zagovornici. Prva Jugoslavija i njene karakteristike - unitarizam i integralno jugoslovenstvo. Druga Jugoslavija i njene karakteristike - federalizam/konfederalizam i integralno samoupravljanje. Otkud jugonostalgija. Da li je moguća treća Jugoslavija?


 



Datum objavljivanja: 26.11.2018.