Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Cveće Riuići Jahagija

U četvrtak 7. avgusta 2008. godine sa početkom u 20h, u okviru manifestacije Tešnjarske večeri, u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" biće otvorena samostalna izložba japanskog umetnika Riuićija Jahagija (Ryuichi Yahagi), pod nazivom "Riuići Jahagi - u vremenu sadašnjem".

 


Predstavljanje gospodina Jahagija valjevskoj i srpskoj publici u galeriji Studija je ujedno i premijerno izlaganje njegove umetnosti na evropskom kontinentu.

Riuići Jahagi je rođen 1967. godine u gradu Kavasakiju, Kanagava, Japan. Diplomirao je 1995. godine na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Kanazavi, Japan, odsek vajarstvo. Od 1995. godine živi i radi kao profesor u Meksiku, gde predaje vajarstvo na Univerzitetu Verakruz. Počeo je da izlaže 1992. godine i od tada je prezentovao svoje radove samostalno i grupno preko 100 puta širom Japana, Kine, Vijetnama, Tajlanda i Meksika.




Reč je o svestranom umetniku, nezvaničnom ambasadoru kulture svoga naroda širom sveta, koji se pored vajarstva uspešno bavi slikarstvom, instalacijama i fotografijom. Često se na njegovim radovima uočava preplitanje orijentalnih i motiva moderne, s’ tim što je krajnja impresija da na njegovim delima orijentalno jeste moderno. Predgovor za katalog koji prati ovu izložbu napisao je veliki prijatelj Studija magistar vajarstva Uroš Ušćebrka, takođe profesor na Univerzitu Verakruz u Meksiku, na odseku za vajarstvo.Dvojica dobrih kolega i izvanrednih profesora, gospodin Jahagi i gospodin Ušćebrka, uspešno, neumorno i sa puno entuzijazma propagiraju svoje kulture i umetnost, Ušćebrka srpsku, a Jahagi japansku, jezikom koji je razumljiv na celoj planeti, a to je upravo jezik umetnosti.




Japanski umetnik Riuići Jahagi će srpskoj publici predstaviti slike inspirisane svakodnevnim cvećem, za koje on kaže da je reč o biljkama koje smo mi transformisali i koje zahvaljujući toj transformaciji  nastavljaju da cvetaju i nikada ne uvenu u našoj svakodnevici. Oduševljen Srbijom i našim narodom, gospodina Jahagi će celokupnu kolekciju radova izloženu na ovoj izložbi ostaviti na poklon Studiju i gradu Valjevu.




Izložba će biti otvorena do 7. septembra 2008. godine


 


Datum objavljivanja: 02.08.2008.