Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čuvarkuća

Izložba pod nazivom, "Čuvarkuća" autorski je projekat istoričarke umetnosti, Ivone Rajačić Barandovski. Otvaranje izložbe je u utorak, 10. aprila u 19 sati u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12. Izložba traje do 20. aprila, 2012. godine.


 


ČUVARKUĆA



U slavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika, 30 umetnika se poigralo na temu čuvarkuće. Zadatak je bio osmisliti i oblikovati postolje za čuveno prvo crveno ofarbano jaje iz mnoštva raznobojnih, veselih uskršnjih jaja.

U temu su se uklopile i keramoskulpture jajolikih formi ali i one koje asociraju na istoimenu biljku kao i namenske manje tacne i činije. Najveći odziv došao je očekivano od umetnika keramičara koji su se izrazili u njihovom mediju - glini. Svoje primerke čuvarkuća realizovali su u tehnici kamenine, raku i u porcelanu. Metali su korišćeni kao skupoceni estetski akcent po samoj površi oblika ili oblikovanjem posrebrene žice. Slikari su posegnuli za slikarskim tehnikama, koristeći podatnu papirnu pulpu ili mozaik, kao i uvek zahvalnu kombinovanu tehniku. Dizajneri tekstila i jedan scenograf su ovom prilikom koristili tehnike suvog filcanja, u drugom slučaju čipkarenje a u trećem, malo scensko rešenje. Materijali iz prirode kao što je tikva, kreativno preoblikovana za ovu priliku,  doprineli su podsećanju o ekološkoj održivosti umetničkog rada, uz svu svoju jednostavnu lepotu. Doprinos toj održivosti dale su i čuvarkuće dobijene od materijala iz reciklaže kroz novi život plastičnih perli, lančića, folija ili ekološkog krzna. Maštoviti, razigrani, duhoviti i nesputani "čuvari" čuvarkuća još jednom su pokazali kroz pregršt ideja i tehnika, bogatstvo umetničkih kreacija.



Ivona Rajačić Barandovski, istoričarka umetnosti


 



Datum objavljivanja: 06.04.2012.