Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Culture Matters

Otvaranje izložbe fotografija "CULTURE MATTERS – UNESCO lokaliteti u jugoistočnoj Evropi", 23. aprila 2009. godine u 19h u galeriji Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, ulica Knez Mihajlova 22/II.

 


Izložbu će otvoriti ministar kulture Republike Srbije g. Nebojša Bradić i austrijski ambasador u Beogradu dr. Klemens Koja. Izložba će trajati do 22. maja 2009. godine. 


Kulturno nasleđe je naša zaostavština iz prošlih vremena, ono sa čim živimo danas i ono što predajemo budućim generacijama. Naša kulturna i prirodna bogatstva su nezamenjivi izvori života i inspiracije. UNESCO traži načine da podstakne identifikaciju, zaštitu i očuvanje onih prirodnih i kulturnih spomenika širom sveta koji imaju izuzetnu vrednost za čovečanstvo. Osamnaest lokaliteta iz različitih zemalja jugoistočne Evrope čine deo kulturnog blaga koji je Svetska komisija za kulturno nasleđe proglasila za spomenike od posebnog i univerzalnog značaja. Spomenici kulturnog nasleđa koji su predstavljeni na ovoj izložbi pripadaju svim narodima ovog regiona, Evrope i sveta, bez obzira na lokaciju na kojoj se nalaze.Umetnici iz regiona pozvani su da fotografišu spomenike pod zaštitom UNESCO-a sa ciljem da se dobiju portreti ovih lokaliteta iz ugla umetnika koji su tu rođeni, odrasli i još uvek tu žive. Njihove fotografije sa sobom nose i njihove lične priče u vezi sa  objektom.




CULTURE MATTERS je austrijska inicijativa za podršku evropskim integracijama svih zemalja jugoistočne Evrope kroz intenziviranje kulturne saradnje i kroz napore da se kulture ovog regiona bolje pozicioniraju na mentalnoj mapi Evrope. Culture Matters nastoji da produbi svest o bogatom doprinosu koji jugoistočna Evropa daje evropskoj kulturi u celini. Ova svest trebalo bi da podstakne integraciju čitavog regiona u EU i da promoviše intenzivniju regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

 

Autori izložbe:

Fotografi: Ana Adamović, Dženat Dreković, Bevis Fusha, Ivan Hrkas, Davor Kunić, Mario Leko, Raša Milojević, Vladimir Perić-Talent, Dejan Petrović, Aleksandar Radoš, Igor Todorovski

Tekst: Salem Islas-Madlo, Dženana Alađuz (Visegrad text), Bojan Pančevski (Ohrid text), Spomenka Medaković (Gamzigrad text)

Razvoj i koordinacija projekta: Dejan Petrović / Lighthouse Centre for Culture and Education, Vienna, Austria


 


Datum objavljivanja: 22.04.2009.