Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čukarički likovni salon 2008

Tradicionalni Čukarički likovni salon otvara se u petak, 12. decembra u 20. časova u Galeriji '73. Salon traje do 22. januara.

 


Čukarički likovni salon Galerije `73 je tradicionalna likovna manifestacija koja se održava više od dve decenije. O koncepciji Salona odlučuje Savet sastavljen od priznatih stručnjaka u oblasti vizuelnih umetnosti. Selekciju ovogodišnjeg salona vršili su istoričari umetnosti Ješa Denegri i Aleksandar Đurić, kao i slikari Dragan Zdravković i Savo Peković. Predgovor za katalog napisala je Danijela Purešević, istoričar umetnosti. 


Negde na Balkanu, iza krhotina Berlinskog zida i oporog optimizma 80-ih... 


"Proteklih nekoliko godina, na našoj likovnoj sceni, bilu su uočljivi i intenzivni procesi istorizacije 70-ih godina 20. veka, pre svega, onog segmenta likovne produkcije koji je označen pojmovima "konceptualna umetnost" i "nova umetnička praksa". Ono što logično sledi, a što je već otpočelo, jeste istorijsko sagledavanje, "sređivanje" i valorizovanje kulturnog fenomena 80-ih.


Upravo 80-te godine 20. veka predstavljaju dekadu kulturološkog obrta i preloma, odnosno, kraja linearnog civilizacijskog toka, "kraja istorije", kraja epohe moderne i početka disperzivnog perioda postmoderne. U likovnim umetnostima dominantni rigidni intelektualizam 70-ih, tokom 80-ih godina smenjuje manje ili više obuzdani hedonizam, stanje "nepodnošljive lakoće postojanja", vešto kretanje kroz raznorodne medije, gde umetnici u svom stvaralaštvu uspostavljaju dijaloge sa sveukupnom kumulacijom civilizacijskih i predcivilizacijskih slojeva i nanosa.


Neki od protagonista beogradske likovne scene 80-ih razvejani su po eks-jugoslovenskim i sveplanetarnim prostorima, neki su umrli, neki su prestali da stvaraju, dok oni koji su uspeli da očuvaju vitalnost i stvaralački kontinuitet do današnjih dana, većinom čine jezgro onoga što se u aktuelnom trenutnu smatra zrelom umetnošću srpske umetničke scene. Danas, većina protagonista beogradske likovne scene 80-ih zauzima vodeće pozicije u okvirima ovdašnjeg umetničkog establišmenta, dok su pojedini referentni takođe i u međunarodnim okvirima.


I upravo izlagačko jezgro ovogodišnjeg, 21.Čukaričkog likovnog salona čine autori koji su svojom, tada izvornom, mladalačkom vitalnošću, inovativnošću i energijom, u različitim periodima te dekade, obeležili beogradsku (srpsku/jugoslovensku) likovnu scenu 80-ih: Vera Stevanović, Dragoslav Krnajski, Aleksandar Rafajlović, Zoran Grebenarović, Nada Alavanja, Tahir Lušić, Mileta Prodanović, Igor Stepančić, Zdravko Joksimović, Srđan Apostolović, Dušan Petrović, Dobrivoje Bata Krgović. U ovom izboru, Čedomir Vasić, generacijski i konceptualno, svakako predstavlja prethodnicu postmodernog mišljenja, dok se tokom 90-ih godina 20. veka i početkom prve dekade 21. veka, u aktulene likovne tokove, ovde dominantnoj grupaciji umetnika donekle bliskim senzibilitetom, uključuju Daniel Glid, Dejan Atanacković, a potom i Danilo Prnjat i Dragana Marković, kao i mnogi drugi koji nisu zastupljeni u ovom izboru. Većinu autora odlikuje izrazita erudicija, kao i suvereno i slobodno formulisanje vizuelnih iskaza u različitim medijima: od slike, digitalne fotografije, printa, do instalacije i video radova.


Ovogodišnji, kao i nekoliko prethodnih Čukaričkih salona, ukazuju da on, kao i većina na sličan način formulisanih izložbi kod nas i u svetu, postepeno napušta ležerni salonski koncept i kreće se ka izložbi koja se formira oko određene teze, odnosno, nastaje kao proizvod tematskog ili problemskog promišljanja aktulene likovne produkcije ili njenog određenog segmenta". 


Danijela Purešević 


Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova


                    subotom od: 10 do 15 časova 


Ulaz je besplatan


 


 


Datum objavljivanja: 06.12.2008.