Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čukarički likovni salon

Galerija '73 , Požeška 83a, 22. decembar u 19 časova do 24. januara 2017. godine, izložba: 29. Čukarički likovni salon.


 


Čukarički likovni salon Galerije `73 je tradicionalna likovna manifestacija koja se održava više od dve decenije. O koncepciji Salona odlučuje Umetnički savet galerije, sastavljen od priznatih stručnjaka u oblasti likovnih umetnosti. Namera organizatora ove izložbe jeste da okupi autore dobre reputacije na beogradskoj likovnoj sceni.


Na ovogodišnji Salon pozvani su su da izlože svoje radove: Jelena Aranđelović, Đorđe Arnaut, Nikola Vukosavljević, Dragoljub Dimitrijević, Aleksandar Đurić, Miodrag Živković, Bosiljka Zirojević, Žolt Kovač, Vladimir Komad, Srđan – Đile Marković,  Vladan Martinović,  Ferdo Predrag Mikalački,  Dragan Mileusnić, Zoran Mišić,  Zoran Mišić Zifft, Miodrag – Miško Pavlović, Savo Peković, Vladimir i Milica Perić,  Jovana Petković, Dimitrije Pecić, Dragan Radenović, Petar Radlović,  Slavoljub – Caja Radojčić, Jovan I. Rakidžić, Mina Rakidžić,  Vlado Rančić, Aleksandar Rafajlović,  Jovanka Stanojević, Milica Stevanović, Todor Stevanović, Igor Stepančić, Vidoje Tucović, Vjekoslav Ćetković i Tijana Fišić.



Izložba će biti otvorena do 24. januara 2016. godine


"Pošto je umetnički život Beograda sveden na krug dvojke, posebno raduju aktivnosti izvan njega, u nekim drugim prostorima. Jedan od onih značajnijih jeste i ovaj Galerije `73, ustanove koja već decenijama nudi korisne, dobre i zanimljive likovne i kulturne sadržaje, među njima i tradicionalni Čukarički salon. Na  dosadašnjim izložbama ovog likovnog anala zainteresovani su mogli da se upoznaju sa stvaralaštvom umetnika koji žive ili stvaraju na Čukarici, ali i sa opusima onih koji postižu zapažene rezultate širom Srbije. Moglo bi se reći da su na njima ostvarenja prikazivali najugledniji umetnici različitih generacija i poetika. Tako je i ove godine.

Za izlaganje na 29. Čukaričkom salonu odazvalo se trideset četiri autora od akademika Milice Stevanović i Todora M. Stevanovića, preko uglednih profesora umetničkih akademija Nikole Vukosavljevića, Aleksandra Đurića, Miodraga Živkovića, Bosiljke Zirojević, Vladimira Komada, Miška Pavlovića, Save Pekovića, Dimitrija Pecića, Caje Radojčića, Jovana Rakidžića, Vlade Rančića, Vidoja Tucovića, Vjekoslava Ćetkovića i Tijane Fišić, do ostalih sredovečnih i najmlađih, već ovenčanih nagradama ili onih koji će ih tek dobiti. Oni su radove izabrali po sopstvenom osećanju, ali ova izložba nije skup njihovih heterogenih estetika i uverenja, nego pogled na savremena dešavanja u likovnoj umetnosti Srbije. I ovakav slučajni statistički uzorak uverava nas da ima mnogo darovitih umetnika čiji se senzibiliteti i razlikuju i prepliću, zainteresovanih za klasične likovne discipline i tzv. novu praksu.

Većina učesnika ovogodišnjeg Čukaričkog salona neguje i svojim darom, razvija slikarstvo, skulpturu, crtež i grafiku, manjina istražuje unutar novih medija i fotografije. Jedni su se opredelili za figuraciju, drugi za apstrakciju, jedni za ekspresivno, drugi za kontemplativno i racionalno. Pojedini polaze od realnog da bi stigli do nadrealnog i metafizičkog, poneki vrednosti tradicije uspešno uvode u savremene tendencije. Ima usmerenih isključivo na plastičnu građu, na suštinu crtačkog ili pikturalnog, na mogućnosti neslikarskih materijala, takođe i onih posvećenih složenim ikonografijama ili minimalističkim iskazima, ali i socijalno angažovanim motivima, jer reaguju na dešavanja u društvu ili iznose egzistencijalne i druge nedoumice o umetnosti i životu.

Čukarički salon nije bitan samo kao svojevrsan, vrlo redukovan pregled savremene srpske umetnosti, nego i zato što decenijama uspešno traje. Na taj način pokazuje da osnivači Galerije `73 i njeni finansijeri znaju da cene umetnost koja ostaje kao trag o svima nama".


Ljubica Miljković  


 


 



Datum objavljivanja: 21.12.2016.