Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čujte, Srbi

Zbog velikog interesovanja publike, u petak 31. marta 2017. godine u 16 časova u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti biće ponovljena projekcija filma „Čujte Srbi“ (režija Goran Vukčević, Novi Sad, 2014, trajanje 80 minuta).


 


"Čujte Srbi" je dokumentarno-igrani film o životu i radu dr Arčibalda Rajsa, švajcarskog kriminologa i forenzičara. Ovo ostvarenje snimano je u Beogradu, Nišu, Solunu, Krfu, Vidu, Kajmakčalanu i u Lozani. Film se prikazuje u okviru pratećih programa izložbe „Slikari / Ratnici / Svedoci“.

 

Poslednje autorsko vođenje kroz izložbu „Slikari / Ratnici / Svedoci“ održaće se u subotu, 1. aprila u 18 časova u Galeriji SANU. Kroz izložbu će voditi Žana Gvozdenović, autorka celokupnog projekta, i Milena Marjanović, autorka segmenta izložbe o ratnoj fotografiji.

 

Izložba se realizuje u saradnji Muzeja savremene umetnosti i Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. Predstavljajući dela slikara i fotografa u srpskoj vojsci, izložba ima za cilj da oslika veliku, raznorodnu i dinamičnu umetničku scenu u Srbiji početkom 20. veka, sazdanu na nemogućoj kontradiktornosti. U vreme rata i stradanja, dogodio se umetnički procvat dostizanjem vrhunaca slikarskog stila u izbeglištvu – specifičnog srpskog impresionizma.



U Galeriji SANU u prodaji je dvojezično izdanje kataloga izložbe na srpskom i engleskom jeziku, dok je u pripremi katalog sa tekstovima na francuskom i ruskom.


 



Datum objavljivanja: 30.03.2017.