Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čudovišta koja smo voleli 5

U četvrtak, 1. decembra u 12 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5)održaće se predstavljanje knjige Ranka Munitića: "Čudovišta koja smo voleli 5", (Kreativni centar, Beograd, 2011).

 


Učestvuju: Violeta Babić (lektor i redaktor), Rastko Ćirić (preofesor FPU), Aleksandar Kostić (psiholog) i Aleksandar D. Kostić (filmski kritičar) ) i Zoran Penevski (urednik u Kreativnom centru)





Jedinstvena, i u okvirima mnogo širim od srpske kulture, odiseja kroz istoriju književnosti i umetnosti Ranka Munitića završava se nakon pedeset velikih izazova. Poslednjih deset poglavlja Čudovišta koja smo voleli, dopunjena kompletnim indeksom za svih pet knjiga, imaju sve najbolje odlike Munitićevog stila: vanrednu erudiciju, naučnu akribičnost, zanimljivost pripovedanja, kritičarsku hrabrost, utemeljenost u prosuđivanju. I mada se priča okončava u makrokosmičkom beskraju Lukasovih i Kjubrikovih filmova, ono što ostaje kao pouka ovog velikog putovanja jeste da su najveći i još uvek najmanje istraženi prostori – oni u nama. To je zapravo i testamentarna rečenica celokupnog Munitićevog opusa: "Čudovišta, božanska i demonska, samo smo mi sami".


 



Datum objavljivanja: 28.11.2011.