Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čudesna lepota neurona

Izložba se svečano otvara u petak, 23. oktobra, u 19. časova u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2). Izložbu će svečano otvoriti kustos Havijer de Felipe (Institut Kahal, Madrid) koji će na otvaranju predstaviti izložbu.


 


Institut Servantes, u saradnji sa Galerijom nauke i tehnike SANU, organizuje neobičnu izložbu crteža i fotografija Pejzaži neurona koja se sastoji od odabranih naučnih slika nervnog sistema mozga koje su uradili španski i inostrani neurolozi. Izložba se organizuje kao omaž Santjagu Ramonu i Kahalu, povodom stogodiđnjice dodele Nobelove nagrade za medicinu ovom đpanskom naučniku, koji se smatra ocem moderne medicine. 



Izložba Pejzaži neurona sastoji se od neobrađenih naučnih slika nervnog sistema mozga, koje su uradili španski i inostrani neurolozi avangardnim tehnikama. Izložba slikovito pokazuje razvoj ljudskog saznanja o nervnom sistemu. Naime, posetioci će imati priliku da uporede crteže pionira neurologije koji su nastali pre više od sto godina i fotografije nastale najsavremenijim tehnikama. Izložbu čini 50 najlepših fotografija koje su izabrane od 433 fotografije koje su poslale 62 laboratorije širom sveta. Sve fotografije su praćene tekstom koji su napisali, specijalno za ovu priliku, slikari, pisci, filozofi i intelektualci.



Ove iznenađujuće lepe fotografije i crteži neodoljivo podsećeju na dela avangardnih umetnika, poput Miroa ili Pikasa. Slike su odabrane na osnovu svog kvaliteta, sadržine, lepote, po principu «lepe, ali stvarne», one nisu umetnički dorađivane.



Slike su vlasništvo laboratorija i naučno-istraživačkih centara iz celog sveta. Izložba je već predstavljena u Barceloni, Kanarskim ostrvima, Čikagu, Brazilu, a nakon Beograda biće predstavljena u Mađarskoj.



Izložba je organizovana povodom stogodišnjice dodele Nobelove nagrade Ramonu i Kahalu, španskom naučniku, koji se smatra ocem moderne neurologije.


 



Datum objavljivanja: 13.10.2009.