Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crypto - game Karle Mati

U petak, 24. aprila u 20 sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, otvara se izložba Karle Mati (Carla Mattii), pod nazivom, "Crypto - game". Izložba traje do 17. maja.

 


Karla Mati je prva dobitnica nagrade Kulturnog centra Beograda na 48. Oktobarskom salonu 2007. godine za pseudonaučni fotografski projekat biljaka koje rastu iz tuđih korena. Ovu nagradu cčini samostalna izložba u jednom od galerijskih prostora Centra.


Izložbom naslovljenom Crypto-game, koju čine tri grupe radova, Karla Mati nam nudi jedinstveno putovanje kroz prirodu. Njene fotografije, skulpture i instalacija tvore jedan živopisan, preobražen svet prirode u kojem dominira cveće. Međutim, to nije cveće koje možemo naći u prirodi. Ono je proizvod ljudskog uma i brižljivog istraživačkog rada zasnovanog na sklapanju različitih oblika i za njega ne postoji odgovarajući ekvivalent u stvarnosti. To nestvarno cveće u jednoj novoj vrsti botanike transgenetski je izvedeno u sintezi sa laboratorijskim tehnikama.


Sam naziv izložbe, Crypto-game, izveden je takođe iz naziva kategorije biljaka koje nemaju vidljive reproduktivne organe (Crittogame), i kao igra reči može da poprimi značenje skrivena igra, a to je ono u sta se umetnica zapravo upustila. Uz pomoć savremenih tehnologija, njenih mogućnosti programiranja, fluidnosti nove generacije skenera za trodimenzionalno modelovanje, umetnica re-kombinuje živi svet, koji se samo na nivou ideje oslanja na prirodu kao uzor i polazište. Ove sintetičke biljke i cvetovi, stvoreni od najlonske prašine, produkti su virtuelnog sveta. Oni predstavljaju poslednji korak evolucije i metafora su naše potrebe da menjamo svet koji nas okružuje, jer umetnost može da promeni svet na način na koji nam ga umetnik otkriva.


Karla Mati je rođena u Fermu, u Italiji. Živi i radi u Milanu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u svetu, učestvovala na međunarodnim bijenalnim izložbama, sarađivala sa renomiranim kustosima, kao što su Akile Bonito Oliva ili Lorand Heđi.


Karla Mati će boraviti u Beogradu od 22. do 24. aprila 2009. godine.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 16.04.2009.