Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Vojislava Nedeljkovića

U četvrtak, 11. februara, 2010. godine u 20 časova u Gradskoj galeriji Požega, otvara se samostalna izložba crteža, autora Vojislava Nedeljkovića. Izložba se može pogledati do 27. februara.

 


Vojislav Nedeljković je rođen  7. marta, 1982. u Požegi. Diplomirao 2006. godine na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, likovni odsek, smer grafika, u klasi profesora Zorana Jovanovića -Dobrotina. Član je ULUS-a od 2007. godine. Četiri puta je samostalno izlagao i bio učesnik više kolektivnih izložbi.



"U potrazi i promišljanjima, svojstvenim mladom umetniku, Vojislav Nedeljković odabira crtež kao medij za prezentaciju svoje idejne i vizuelne celovitosti u ovom trenutku. Ekspresivnim crtežom i razuđenim formama afirmisao je stvaralačku snagu pokrenutu intuicijom i unutrašnjom energijom....


...Dobro organizovana polja gusto zbijenih linija, sa belinama i akrilnim intervencijama svedoče o snažnoj stvaralačkoj osetljivosti ovog mladog autora. U crtežu se postiže izuzetno skladan kompozicioni odnos, ni najmanje napadan, a ipak snažno pulsira energija koju u sebi nosi. I pored visoke ekspersivnosti koja se najčešće isčitava kao instiktivni izraz unutarnjeg duha i senzibiliteta, autor znalački zadržava potpunu kontrolu. To govori o savršenoj sposobnosti (samo)kontrole koja se očitava kao idealni balans autorove emocionalne inteligencije. Centralnim prostorom povremeno dominira unutrašnja centripetalna sila koja svojim intenzitetom, pravcem i smerom "određuje" objektima kružnicu po kojoj će se kretati. Ponekad tragovi kretanja ostaju vidljivi kroz oslobođenu linearnu igru ponovljenu nebrojeno puta, a ponekad sama forma iznutra odiše energijom koja ukazuje na kretanje. Burne tokove osećanja sledi i likovni instikt koji kontroliše i usmerava impulse.




...U ovoj svojevrsnoj komunikaciji Nedeljković na svojim crtežima uspeva da na izuzetan način uskladi energiju i strpljenje, kao i da harmonično uspostavi dodir jakog impulsa i savršene kontrole."

Slađana Varagić, maj, 2009.


 


Datum objavljivanja: 09.02.2010.