Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Stanka Zečevića

U sredu, 19. decembra 2008. godine, u 19. sati otvara se izložba crteža poznatog umetnika Stanka Zečevića. Izložba je posvećena jubileju šezdesetgodišnjici Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

 


Na izložbi se Stanko Zečević  predstavlja beogradskoj publici serijom od trideset crteža rađenih olovkom i perom - kombinovanom tehnikom,  nastalih u poslednjih par godina, a ima i onih koji su nastali ove godine.


U stvaralaštvu Stanka Zečevića značajno mesto zauzima crtež koji je skoro ekskluzivno motivski određen žanru portreta. Pa na njegovim crtežima vidimo  ljudske glave, lica, ili čitave figure sa ponekom životinjom pticom, petlom ili konjem. Tematski Zečević je vezan za čoveka, njegovu sudbinu. On je slikar poetske fantastike i nadrealnih erotskih prizora. Umetnost Stanka Zečevića je klasičnog, tradicionalnog likovnog prosedea, iskazana savremenom retorikom. Samosvojan je umetnik prepoznatljivog rukopisa i poetike. 


Stanko Zečević (1954) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Mladena Srbinovića, gde je i magistrirao  u klasi profesora Aleksandra Lukovića.  Stipendista Francuske vlade za studije na Academie des Beaux Arts u Parizu kod profesora Matthey. Član ULUSA je od 1982.  Dobitnik je više priznanja od kojih posebno izdvajamo najnoviju Veliku plaketu sa poveljom Univerziteta umetnosti. Radi kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti

            

Izložbu otvara Mirjana Savić, istoričar umetnosti


 


Datum objavljivanja: 10.12.2008.