Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Sanvile Porej Đermanović

U Prodajnoj galerija Beograd, Kosančićev venac u četvrtak 6. februara u 19 časova otvara se izložba Sanvile Porej Đermanović "Crteži".

 





Sanvila Porej Đermanović (1966) diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a potom i magistrirala na istom fakultetu, odsek za crtež 2012. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim (izdvajamo - Galerija FLU 1992, Galerija Grafički kolektiv 1994, Galerija Doma omladine 1997, Galerija KCB 2008. u Beogradu)  i kolektivnim  izložbama. Jedan od najautentičnijih crtačkih opusa nastajao u kontinuitetu od 90-tih do danas njen opus se prvi put predstavlja u formi samostalne izložbe u Prodajnoj galeriji „Beograd“. Nastao na pragu između asocijativne i geometrijske apstrakcije, ovaj  ciklus polazi od razlaganja jednostavnog kubičnog tela – kutije domina, kao odabranog predmeta analitičke opservacije i opsesije umetnice. Umnožavanje ovog motiva razrešava se kroz fine crtačke i slikarske rastere, seriju plošnih geometrijskih planova i mesta njihovih hipotetičkih ukrštanja u trećoj dimenziji, kroz grafizam fleksibilnih struktura i njihovih jedinačnih entiteta.







Svedenim sredstvima i sugestivnim ritmom Sanvila Porej Đermanović otkriva i markira unutrašnji dodir sila različitih sastava i intenziteta na dvodimenzionalnoj ravni. Vrlo ,,konkretno” ispituje dejstvo sveprožimajuće svetlosti na odabranu podlogu, koja je samo poligon za otkrivanje  nevidljivog prostora, ali i njegovu (prostora) entropiju, ukidanjem svetlosti, njenim potonućem u tamu ne-boje. Njeni radovi sugestivno naglašavaju neuhatljivost i ,,prazninu” prostora svojim formatima: minijaturni, kao crteži-akvareli ili slike od jednog metra, oni su zagledani u dubine ,,događanja” pre svog nastanka, iza slike. Dvodimenzionalni okvir tako postaje mesto susreta, ravan sugerišućih formi koju lutaju u prostorno-vremenskoj igri, uslikane u nastanku, još uvek bez ,,značenja” ili ,,određenog zadatka”.



       

  Dragica Vuković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 04.02.2020.