Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Nađe Stamenković

U petak, 6. februara u 20 časova u Galeriji '73, Požeška 83, biće otvorena samostalna izložba crteža Nađe Stamenković. Radovi se mogu pogledati do 19. februara.

 


"Crtež je najprimarniji i najdostupniji vid likovnog izražavanja, i kao takav zadovoljava moju potrebu za autentičnim izrazom, pronalaženjem i stvaranjem lične ikonografije, bez traganja i prepoznavanja u trendovima.

U ovom slučaju naglasak je na priči o zatvorenom prostoru, enterijeru, toj unutrašnjosti koja je zaklon i pribežište samog autora. Zapravo reč je o introspektivnom jezgru, jer upravo ono simbolizuje ovaj prostor u kome predmeti koji ga čine često imaju dvostruko značenje. Motivi kao što su kašike prestavljaju ujedno i glad i hraniteljstvo, dok krevet kao najčešći motiv na crtežima je mesto na kome protiče ceo život, mesto rađanja i mesto smrti, čuvar snova. Važan deo na crtežima čini kolaž, jer on u sebi nosi deo priče. Kao osnova poslužio je stari časopis, preko koga su vršene intervencije crtačkim sredstvima, a prišivanjem je spojen za podlogu. Prisustvo žene na kolažiranom materijalu upotpunjava celu priču, njen cilj nije u ovom slučaju da se bavi epohom kao takvom, već ženom kao simbolom, višeznačjem, lovcem, žrtvom, hraniteljem, crnom i belom, licem i naličjem. (…)


Ova serija crteža većeg formata, rađena kombinovanom tehnikom predstavlja intimističke crteze, u kojima svaki predmet i detalj ima svoju simboliku i mesto, i tako zajedno “putujući“ od jednog do drugog pričaju jednu priču, stvarajući celovitu sliku. Svaka priča  je smeštena u enterijer, koji je izražen kroz suptilnost crteža i kolorita. Crteži su prožeti kolažem, koji je pre svega u službi eksperimenta, a koji nam takođe predočava “iskrojeni” i “prošiveni“ svet imaginacije, u kome je prisutan povremeni iskorak u bajkovito".

Nađa Stamenović


Izložba će biti otvorena do 19. februara 2009. godine


 


Datum objavljivanja: 02.02.2009.