Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Koste Bogdanovića

U sredu, 8. maja u 19. sati u Kući Đure Jakšića, Skadarska 34., otvara se izložba crteža Koste Bogdanovića.


 


Crteži, radjeni ugljem na papiru, laviranim tušem, temperom i flomasterom, nastali su od kasnih pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog veka i tematski se mogu podeliti u nekoliko ciklusa, a uglavnom su inspirisani scenama svakodnevice. Ovo je prvi put u poslednjih nekoliko decenija da se njegovi crteži prikazuju u ovakvoj selekciji na jednom mestu.



Crteži Bogdanovića predstavljaju zaseban svet figuralnih predstava, pejzaža, portreta, lutki, studija pokreta, sećanja na velike majstore i vojničke dane, posebne atmosfere postignute sigurnom, preciznom linijom, koja stvara osećaj voluminoznosti figura, ili razlivanjem tuša po površini hartije, stoji u najavi izložbe.Za razliku od geometrizovane, svedene linije, amorfne i apstraktne forme koja je preovladavala u kasnijim radovima i predstavlja najprepoznatljiviji element njegovog opusa, prikazivanjem ovog materijala biće osvetljen jedan period u umetnikovom razvoju i pomalo zaboravljeni deo opusa Bogdanovića.



Kosta Bogdanović (1930-2012) rođen je u Osjeku. Posle završenih studija biologije, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za istoriju umetnosti.Vajarstvo je učio u ateljeu Sretena Stojanovića od 1958. do 1961. godine, a član ULUS-a je postao 1962.Posle završenih studija istorije umetnosti ostao je na odeljenju da radi kao bibliotekar, a u Muzeju savremene umetnosti počeo je kao kustos, pa savetnik i na kraju je bio direktor muzeja.  Osnovao je Centar za vizuelnu kulturu i informacije (1974), a na osnovu svojih dugogodišnjih istraživanja ustanovio je predmet Vizuelna kultura, koji je predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu. Predavao je u Banja Luci, Podgorici, Novom Sadu i Beogradu. Imao je 60 samostalnih i učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi. Objavio je 12 stručnih knjiga.


 



Datum objavljivanja: 08.05.2013.