Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži i mozaici Snežane Marinković (1949 – 2007)

U četvrtak 1. jula u 19 časova otvara se izložba, "Tokovi svetlosti" - Crteži i mozaici Snežane Marinković (1949 – 2007), 1 – 19. jul 2021. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 



 


Snežana Marinković (1949 – 2007) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo, 1972. godine. Magistarske studije zidnog slikarstva završila je na istom fakultetu 1975. godine. Bila je član ULUS-a od 1973. godine, kao i umetničke grupe ,,Ametist” od 2001. godine. Кao konzervator – restaurator, radila je u Ateljeu za konzervaciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Njena dela nalaze se u zbirkama : Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja Кruševac, Narodnog muzeja Кraljevo, Muzeja Ras Novi Pazari i drugih  muzeja i galerija u zemlji i inostranstvu.



Izložba pod nazivom TOKOVI SVETLOSTI  prema autorskoj koncepciji Ljubice Jelisavac Katić,  zamišljena  je kao kao deo šireg projekta predstavljanja likovnog rada Snežane Marinković, koja je ostavila značajan  trag u savremenom mozaičkom slikarstvu. Okosnicu izložbe u galeriji čine mozaici, kao i crteži nastajali u kontinuitetu tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka koji su i prilikom prvih predstavljanja u galerijama izlagani uporedo sa mozaicima. Za vreme trajanja izložbe planirana je i promocija monografije ,,Snežana Marinković” u izdanju Prodajne galerije ,,Beograd“.







Autentičan pristup mozaiku Marinkovićeva presudno postiže samostalnim istraživanjima mozaičkog nasleđa i sopstvenim kreativnim radom, praktikujući antički postupak direktnog ubadanja tesera. Postignut je dijapazon od zrakastog pružanja gradiranih torusnih elemenata motiva, centrifugalnih sila i optičke senzacije, preko kompozicija u kojima dominira jedan centralno postavljen prepoznatljivi motiv, do onih u kojima sinhrono figuriraju više motiva, dejstvujući svojim linijskim sklopom i naznačenim volumenima, u nedefinisanom prostoru, sa naznakom da postoje i izvan vidljivog polja slike, odnosno mozaika.

                                  

         

Ljubica Jelisavac Katić, istoričarka umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 28.06.2021.