Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži i fotografije Vassilene Radanović

Atelier DivArt u subotu 27. juna u 19h otvara izložbu radova autorke Vassilene Radanović, "Crteži i fotografije" koja traje do 6. jula, 2020. godine.


 


Atelier DivArt nastavlja izlagačku delatnost u prostoru galerije nakon tromesečne pauze koju je izazvala  pandemija korona virusa. 

Vassilena Radanović beogradskoj publici predstavlja se samostalnom izložbom u Atelieru DivArt spojivši crtež i fotgrafiju. Ovakav izbor ukazuje na širinu interesovanja umetnice i hrabrost da jedan pored drugog postavi dva različita umetnička načina izražavanja.



Slikarka po obrazovanju Vassilena svoj bogati talenat prikazuje crtežima izvedenim u tehnici olovke na papiru. Motiv kojim se umetnica bavi je portret, pre svega dečiji i autoportret. Zaokupljenost porodicom, njenom suštinom, toplinom i majčinskom ljubavi prisutni su na likovima ćerke i sina. Na autoportretu uočavamo slojevitost i kompleksnost ličnosti umetnice i njen intrigantan unutrašnji svet. Grafičkim sredstvima - linijom, tačkom i mrljom gradi crtež, a monohromnost olovke oživljava senčenjima. Upotrebom svetlosti i senke realizuje plastićnost kompozicije, dok bogat volumen nastaje kontrastima crnih i belih odnosa. Vassilenini crteži predstavljaju celovito likovno delo nastalo kao odraz stvarnosti sa očiglednim uticajem ličnog sveta prepunog dubokih osećanja, nadanja i snoviđenja.



Umetnica takođe pokazuje interesovanje za umetničku fotografiju na koju znalački transponuje svoja iskustva iz likovnog stvaralaštva. Pred nama se nalaze fotografije putopisnog karaktra na kojima Vassilena Radanović “hvata” trenutke gradskih pejzaža širom sveta. Fotografije donose duh udaljenih predela i razlličitih kultura, a Vassilena uspešno prenosi atmosferu i autntičnost prizora koje posmatra kroz objektiv. Originalnost svake fotografije naglašena je koloritom koji je intenzivan i uslovljen osvetljenjem sa prirodnim lii veštačkim svetlom. Umetnica podjednako dobro barata scenama u eksterijeru i u enterijeru gde smešta aktere. Posebnu pažnju privlači dinamika koju stvara kadriranjem, podelom prostora u kojem detalji imaju značajno mesto. Gradsku arhitekturu Vassilena sjedinjuje sa prirodom - nebom, drvoredima, rekom, vodom i ljudima koji se nalaze na ulicama. Zimski pejzaži planinskih predela su celina za sebe, gde se ogleda veština kadriranja, kompozicije, perspektive, građenja prizora bojom što proističe iz slikarskog umeća Vassilene Radanović. (iz teksta povodom izložbe, Slavica Obradinović, istoričar umetnosti).



Vassilena Radanović rođena je u Slivenu u Bugarskoj gde je završila umetničko obrazovane. Srednju specijalnu školu za primenjene umetnosti pohađala je u Trojanu od 1989. do 1994. godine, a Akademiju likovnih umetnosti u Sofiji od 1994. do 1999. godine. U galeriji Udruženja umetnika Bugarske je izlagala na tri kolektivne izložbe - 2000, 2001. i 2002. godine. U Institutu za kulturu Bugarske “Haus Wittenstein” u Beču, Austrija učestvovala je na dve kolektivne izložbe 2004. i 2005. godine. Predstavila se i u Francuskom kulturnom centru u Plovdivu, Bugarska na grupnoj izložbi 2008. godine. Zatim sledi grupna izložba u galeriji “Astri” u Sofiji, Bugarska, 2009, dok 2019. godine izlaže u Beogradu na grupnoj izložbi u UK Parobrod.


 



Datum objavljivanja: 25.06.2020.