Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži i drvorezi Dimitrija Pecića

Otvaranje izložbe doktorskog umetničkog projekta Dimitrija Pecića Fragment urbanog pejzaža kao osnov kompozicije likovnog dela drvorezi i radovi na papiru u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti 8. septembra 2016. godine u 19 časova.


 


Ulica – pogled kroz prozor

Dok sam sedeo pored prozora, u stanu koji se nalazio na trećem spratu zgrade u jednoj mirnoj stokholmskoj ulici, pažnju mi je privukao ugao zgrade na suprotnoj strani raskrsnice. Zanimljiv mi je bio kontrast između toplog kolorita njenih zidova, poluotvorenih tamnih vrata u prizemlju i velike sive površine asfalta, a to što sam čitav prizor posmatrao sa visine činilo je doživljaj još uzbudljivijim. Imao sam tek toliko vremena da napravim dva crteža-zabeleške u bloku manjeg formata. Iako sam ih po povratku u Beograd odložio u fioku, bilo je u njima nečeg što me je navodilo da im se povremeno vraćam. Posle par godina sam počeo, bez neke posebne pripreme, sa radom na crtežima izvedenim u kombinovanoj tehnici, na papiru formata 100x70cm. Ubrzo je nastala serija radova, sa malim ali meni veoma značajnim razlikama u kompoziciji, crtežu i obojenosti ovog motiva posebne atmosfere.

Nešto kasnije sam na osnovu crteža napravio i prve drvoreze koji su potom uticali na dalji rad u crtežu i doprineli da se ova serija radova razvije i dođe u fokus mojih interesovanja poslednjih godina. Prožimanje ovih različitih ali u nekim elementima i srodnih tehnika i materijala omogućava mi da nastavim sa daljim radom na ovom motivu.

Dimitrije Pecić

 



Dimitrije Pecić je rođen 1961. godine u Prištini. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1986. godine a poslediplomske studije na istom fakultetu 1989. godine. Zaposlen je na FLU u Beogradu u zvanju redovnog profesora. Član je ULUS-a. Ostvario je veći broj samostalnih i grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitik je više nagrada za crtež i grafiku.

 



Podaci o izloženim radovima:

Radovi u kombinovanoj tehnici (olovke, tuš, akrilne boje, tempere, olovke, voštani i uljani pastel na papiru i platnu) su dimenzija od 100x70cm do 200x140cm.

Izloženi drvorezi su dimenzija 122x85cm, izrezani su na šper ploči a odštampani ofsetnim bojama na japanskom Shoji papiru.

Reprodukcija: Ulica – pogled kroz prozor, drvorez, 122x85, 2015.


 



Datum objavljivanja: 06.09.2016.