Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži grada koji je nestao

U galeriji "Marko K. Gregović" u Petrovcu, u sredu, 23.jula 2008. u 21 čas otvorena je izložba slika akademskih slikara, Veselina Rajovića pod nazivom “Crteži grada koji je nestao“ i Nikole Vukosavljevića ( radovi rađeni u tehnici crtež i akvarel).

 


"Stvaralačka evolucija Veselina Rajovića, u neprekidnom trajanju od manje četvrt veka, upravo u svojem razdoblju najgušćih iskustava i, malo je reći, najdramatičnijih preloma i zrenja i kao čoveka i kao umetnika, u sledu devedesetih, dobila je svoj skoro uobličen profil, interesantno Janusovo lice u spregu motivskih okosnica, sadržite i ekspresivne forme.


Iz očiglednih sprega života i umetnosti, u njegovom crtežu u korenu je sadevena naročita, sudbinska spona između ideje i realizacije, postajući tako, kao kod grandioznog Lubarde, neumitan rukopis, moćna grafija i karakterni ideogram, ne samo zbog lin­earne ogoljenosti, već zbog evidentne, stihijne, unutrašnje nužnosti i stalno održavane tenzije, čak i po cenu kriptografske, kaligrafijske blještavosti i osvetljenosti strukture. Neospornim inatom, crtež Rajovićev ima nešto od vajarske rigidnosti i konstruktivnosti, kao da je ogoljen skelet." Dušan Đokić


Veselin Rajović rođen je 7. januara 1956 godine u Baru. Diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, odsek slikarstvo, kod profesora Nikole Gvozdenovića. Na Akademiji umetnosti u Prištini, diplomirao je 1984. godine na odseku za slikarstvo, kod profesora Muslima Mulidja. Za svoj stvaralački rad više puta je nagrađivan. Imao je više samostalnih i grupnih izložbi. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti iz Prištine, Zvečan, Kosovo.


Nikola Vukosavljević rođen je 1946. u Beogradu. Diplomirao 1970. na Akademiji likovnih umetnosti u Brogradu, vajarski odsek, kod profesora Jovana Kratohvila. Postdiplomske studije završio 1972. na istoj školi. Izlagao samostalno i kolektivno crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku. Više puta nagrađivan. Redovan je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu za predmete vajanje i crtanje.


"Dobre fotografije govore više od dugog govora.. Ne sumnjam da će te uživati u ovim izvanrednim fotografijma i porukama..." Izjava za medije Serge Ducasse-a, predstavnika UNHCR-a u Crnoj Gori, povodom otvaranja izložbe u Petrovcu.


 


 


Datum objavljivanja: 28.07.2008.