Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Đorđa Arnauta

Na izložbi Đorđa Arnauta će biti predstavljeno dvadesetak radova – portreta, formata 100x70 cm, u tehnici grafita, rađenih u periodu od 2004. do 2008. godine.

 


Na radovima su predstavljene ličnosti iz sveta umetnosti značajne za svoje oblasti stvaralaštva u proteklom veku: Pablo Pikaso, Frensis Bejkon, Džozef Bojs, Hugo Prat, Džejms Džojs, Bertold Breht, Alfred Hičkok, Stenli Kjubrik, Viljem Defo, Igi Pop, Tupak Šakur.



Radi se o mogućim “ikonama” XX veka iz sveta umetnosti u najširem smislu, od kojih je svako na svoj način ostavio neizbrisiv trag u oblasti u kojoj je stvarao ili još uvek stvara.



Na neki način, ova izložba bi predstavljala omaž svim prikazanim ličnostima kao avanturistima u prostranstvima umetnosti i graditeljima civilizacije kao prirodan sled u razvoju ljudskog duha. Iz tog razloga ova izložba je trebalo da nosi naziv “LA BALLATA DEL MARE SALATO” (Balada o slanom moru) preuzetom od Huga Prata iz jednog dela serijala o Kortu Maltezeu, kao simbol večnog traganja za nestalim blagom, ali nakon događaja koji su blisko predhodili ovoj izložbi i koji su pokazali da su tekovine ovih kreativnih ljudi, stvaralaca, u ovom trenutku potisnute na marginu težnji, želja i ideja o budućnosti ovih prostora, naprosto se pojavila potreba da umesto naziva i tekstova o crtežu i ličnostima koji su svoj život posvetili stvaralaštvu, poruka sa ove izložbe uzme oblik stihova koje je Jejts (W.B.Yeats) napisao pre više od devedeset godina:





"Sve se raspada; središte se ne može održati;

Puka je anarhija puštena na svet,

Navalila je krvava bujica, i svagde se

Utapa obred nedužnosti;

Najboljima nedostaje uverenja, dok su najgori

Puni strastvene žestine."


 


Datum objavljivanja: 06.03.2008.