Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crno i crveno Slobodana Vidovića

U petak, 24. aprila u 20 časova u Galeriji '73, Požeška 83, otvara se samostalna izložba autora Slobodana Vidovića, pod nazivom, "Crno i crveno". Radovi sa izložbe mogu se pogledati do 7. maja.

 


"Slika Slobodana Vidovića ne nastaje iz potrebe ili obaveze umetnika prema sredini, nego iz obzira prema samom sebi, onome što sam sebi duguje, iz njegove želje da učini vidljivim intimno jezgro svoga bića (...)

Kritički i sa sigurnošću Slobodan Vidović, više kao mudri posmatrač, nego kao poneseni učesnik, mirno i razložno misli kategorijama i pojmovima nezamenjivim i osvedočenim u slikarstvu bojom i četkom na slikarskoj površini velikog formata, siguran da ona nosi ili poseduje nesumljivu snagu, uništava iluziju i otkriva istinu (...) Crnu sliku Slobodana Vidovića osvešćuju crvena prosijanja, nanosi žute, ili bela ili siva koje znaju i da poteku.

Slobodan Vidović naslovljava ili imenuje svoje delo i dela izložbu u prvi mah, rekli bismo, jednostavno - crno i crveno. On tako otvara mogućnost za različite asocijacije. Pa ipak najutemeljenijom nam se čini onda kad Vidović želi na još jedan plastičan način da potvrdi ili posvedoči o jednim nam ovde datim izvesnostima, životu i smrti. I još da nas uveri da možemo teskobu ovih datosti, barem donekle, da ublažimo slikom."


Izvod iz teksta Danke Damjanović




Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova


Ulaz je besplatan


 


Datum objavljivanja: 21.04.2009.