Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Crno i belo - priča o čokoladi

Otvaranje izložbe u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5., "Crno i belo - priča o čokoladi", u utorak, 24. decembra 2013. godine u 18 časova. Autori izložbe: mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović.


 


Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i  različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo.



Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, napravljenu davne 1879., prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata.



Na izložbi će biti prikazan višestruki značaj čokolade, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.



Izložba je realizovana u saradnji sa proizvođačima čokolade: Art Ival i Adoré (Beograd) i Eugen (Novi Sad) i Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom (Beograd); Ambasadom Meksika u Srbiji i Muzejem primenjene umetnosti. Recepte poslastica od čokolade pripremila je Ivana Popović (blog MALIIV, Beograd).


 



Datum objavljivanja: 20.12.2013.