Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čovek protiv Mašine

U utorak 6. oktobra u 19h odžaće se otvaranje izložbe umetnika Slobodana Ere Milivojevića u Arte galeriji u Takovskoj 20.


 


Izložba nosi naziv "Mefisto" i biće otvorena performansom koji se oslanja na šahovsku partiju Gari Kasparova i IBM Deep Blue računara iz 1997. godine, “Čovek protiv mašine”. Umetnik će povlačiti poteze koji su bili u njihovom meču i stvarati jedinstveni crtež poteza. Performans iscrtavanja poteza pratiće video projekcija.


"Crtež postaje filozofski simbol pitanja, da li će mašina pobediti inteligenciju ljudi? U ovom meču odgovor je da. IBM Deep Blue pobeđuje Kasaparova i ta činjenica dovodi nas do toga da jasno vidimo smisao današnjeg ubrzanog razvoja tehnologije i čovekovog smisla postojanja, “Mefisto”; kako bi Era Milivojević rekao. 


Umetnik je preneo šahovske poteze na platna i došao do pročišćene geometrijske apstrakcije i tim delovanjem pokušao je da prekine apsurd u kome bi se umetnost našla ako bi smo sagledali činjenicu da mašina može da pobedi čoveka.


Izložbu sačinjava šest slika od kojih će jednu uradit za vreme performansa. Pored ovih platna Era će izložiti i seriju fotografija kojima će predstaviti ideje, beleške za svoj dosadašnji rad.


Performans i izložba zaokružiće u raznim segmentima Erin dugogodišnji rad i prikazati traganje i suočavanje ovog umetnika u vremenu gde kreacija nadrasta samog čoveka.


"Šta ako mašine počnu da igraju između sebe? To je pitanje od značaja za celo čovečanstvo. Jednoga dana će mašine možda same sebe programirati. Imaće možda i našu dušu i psihu u sebi, ali neće moći sa njom da žive, niti mi sa njima" – upozorava naš velemajstor Ljubomir Ljubojević.


Izložba traje do 21. oktobra 2009.


 



Datum objavljivanja: 01.10.2009.