Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čovek galerija

Početkom ovog meseca izašla je iz štampe knjiga pod nazivom "Čovek galerija" autora Nenada Bogdanovića iz Odžaka. Izdavač knjige je Studio za multimedijalnu umetnost iz Odžaka.

 


Umetnički projekat "Čovek galerija" Nenada Bogdanovića traje već 14 godina i on ga je sprovodio i razvijao konsekventno i  dosledno kroz brojne performanse, akcije i izložbe širom sveta (Japan, Amerika, Italija, Francuska, Nemačka, Slovačka, Rumunija, Poljska, Velika Britanija, Severna Irska, Mađarska, Belorusija, Švajcarska i u većim centrima naše zemlje). Od 1993. Bogdanović sprovodi u život ideju davanja svoga tela za umetnost, odnosno ustupanja sopstvenog tela kao izložbenog, galerijskog prostora drugim umetnicima da na njemu izlože svoja dela ili intervenišu na druge načine. Takođe je i publici data ista mogućnost da uzmu učešće u izložbi ili intervenciji, čime od pasivnih posmatrača postaju aktivni učesnici umetničkog dešavanja.


Taj rad je u duhu fluksusovske ideje spoja života i umetnosti, kao i kolektivnog stvaralaštva u mejl-art mreži. Jedino što Bogdanović, kao kreativno biće koje se odriče tela u korist umetnosti, zadaje, to je određena tema izložbe ili akcije u koju se učesnici uklapaju na sasvim nepredviđene i inovativne načine. Bogdanović je taj koji daje inicijalnu ideju i usmerava, kanališe kreativnu energiju drugih. Tako su po njegovom telu tokom svih ovih godina slikali, pisali, otiskivali autorske pečate, lepili autorske marke, kserokse, kačili bedževe, dodirivali ga, ljubili, njegovom krvlju ispisivali simbole i šta još sve ne. Tako je nastao izuzetno bogat i zanimljiv dokumentarni materijal koji se pojavljuje u obliku knjige "Čovek galerija".

Naime sve svoje akcije i izložbe širom sveta, kojih je u projektu "Čovek galerija" bilo preko sedamdeset, Bogdanović je dokumentovao fotografijama i videom, a o njemu su brojni značajni umetnici i kritičari iz sveta, među njima Šozo Šimamoto, Džon Held, Žilijen Blen, Paolo Barile, Emilio Morandi, ostavili svoja tekstualna svedočanstva i razmišljanja. Sve to Bogdanović objavljuje u monografiji koja svedoči o njegovoj posebnoj i značajnoj misiji u svetu savremene umetnosti.


 


 


Datum objavljivanja: 11.02.2009.