Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Continental Shells

Prezentacija: 25-30.11.2008, otvaranje: 25.11. u 19 h Etnografski muzej, Studentski trg 13, Beograd, Projekat "Continental Shells" (take part & give a part)
u okviru artist-in-residence boravka Torstena Strajharta u Beogradu

 


Beograd ne leži na moru, ali uprkos tome umetnik Torsten Strajhart  namerava da u njemu skuplja školjke. "Školjkama" on naziva:  komade kamena veličine nokta, koje odseca sa uglova fasada ili   plačticne otiske delova fasade sa kojih se prethodno sam  odlomio takav komad.  Objekti koji nastaju na ovaj način po obliku i teksturi podsećaju na  školjke koje se inače mogu naći na plažama.


Zašto baš školjke?

Kada kažemo da neko skuplja školjke na plaži najčešće pod tim  podrazumevamo potragu za ljušturama, a ne za organizmima koji u njima  žive. Ljuštura je deo koji nadživljava samu životinju. Teško je  proceniti koliko je ljuštura stara i da li su je okeanske struje  nosile jednu godinu, stotinama ili stotinama hiljada godine pre nego  što su je konačno izbacile na obalu. Veoma je otporna u odnosu na  svoju veličinu, ali se zahvaljujuci svojoj prozirnosti, finoj teksturi i suptilnoj boji istovremeno čini i nežnom i ranjivom. Ovaj  ekstremni kontrast između čvrstine i krhkosti njenoj lepoti daje  posebnu draž. Ljušture na plažama leže direktno pred nama, i svakome  je dozvoljeno da ih sakuplja.

Kontrast između trajnosti i lomljivosti određuje i percepciju  ljudskih "ljuštura". U čemu je njihova lepota? Koja struktura im  daruje trajnost? Koliko su pristupačne, a samim tim i prijemčive i  ranjive?  Torsten Strajhart i Goethe-Institut pozivaju sve zainteresovane  pojedince, grupe, udruženja i institucije, spremne da aktivnim  pristupom formiraju javni život, da se priključe ovom projektu.  Torsten Strajhart i Goethe-Institut Vas pozivaju na otvaranje prezentacije 25.11.2008. u 19 časova u Etnografskom muzeju u Beogradu.


Biografija: Torsten Strajhhart, Berlin, Nemačka  -  između 1991. i 1996. studirao slobodne umetnosti na Umetničkoj akademiji u Kaselu (Kunsthochschule Kassel) kod Alfa  Schulera.   Od 1996. radi kao slobodni umetnik. Koristi različite medije,  poput crteža, instalacije, video-umetnosti, performansa, u svim  prostorima od prašine do kancelarije, a u cilju predstavljanja  prirode, razvoja, konstrukcije i kontrole.


 


 


Datum objavljivanja: 21.11.2008.