Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Connecting the Future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije

U subotu, 6. maja od 12 do 15 časova održaće se finisaž izložbe „CONNECTING THE FUTURE: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.


 


Publika će tom prilikom imati mogućnost da kupi izložene radove i na taj način podrži mlade umetnike.


Uviđajući značaj interkulturalnih projekata u savremenom evropskom kontekstu, kustoski tim Galerije DOTS iz Beograda - Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, u saradnji sa Galerijom Žozilda da Konseisao iz Amsterdama i nezavisnom kustoskinjom Anoš Urbanke iz Amsterdama, osmislio je i inicirao projekat CONNECTING THE FUTURE u čijem fokusu je osmoro mladih talentovanih umetnika. Za dizajn izložbe, kao i dizajn kataloga, je zadužena Isidora M. Nikolić.

Grupna izložba CONNECTING THE FUTURE, koja kroz predstavljanje savremene umetničke prakse tek formiranih umetnika, sugeriše povezivanje dva grada, dve kulturne metropole - Amsterdama i Beograda, ima za cilj da tokom 2023. godine bude prikazana u oba grada, u izložbenim prostorima obe partnerske galerije.

U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici Bogdan Đukanović, Lena Milovanović, Lazar Stojić i Vanja Subotić koji su deo Young Art Programa Humanitarne fondacije DOTS, osnivača istoimene galerije. Young Art Program se već više od godinu dana bavi podsticanjem, promovisanjem i finansiranje stvaralaštva mladih umetnika. Većina izloženih radova su deo zbirke Fondacije.

Uspostavljanjem umetničkog dijaloga između umetnika iz Srbije i umetnika iz Holandije – Džulijet Altonen, Kaspar Dejong, Ruben Raven i Jope Venema, učesnici projekta dobijaju mogućnost da u svojoj najranijoj stvaralačkoj fazi budu predstavljeni publici van svojih državnih granica, a time i novoj, drugačijoj interpretaciji. Ideja projekta da kroz uvid u sličnosti i različitosti misli i kreativnog rada bude podsticaj za otvorenost, kreativnost, demokratizaciju njihovog daljeg umetničkog rada.


 



 


Datum objavljivanja: 03.05.2023.