Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Cities Re - imagined

Izložba se svojim konceptom bazira na selekciji umetnika iz Norveške koji koriste filmski i video medij da bi iskazali odnos prema svom neposrednom okruženju, arhitektonskom i urbanom prostoru. MSUV od 5. - 21. marta, 2010. godine.

 


Grad je neiscrpna tema savremene umetnosti i on nudi sve što jedan umetnik željan stvarnog konteksta može da poželi (teme, mesta, mogućnost kretanja, zaustavljanja, susreta i bekstva). On nastavlja da inspiriše i fascinira naročito one koji se bave stvaranjem pokretnih slika. Izložba CitiesReImagined pokazuje naizgled jednostavne scene, prostore i ambijente iz svakodnevnog života, koji su specifičnim kadriranjem, ritmom scena i njihovim trajanjem, kao i naglašavanjem skrivenih detalja, događaja i situacija, dobili novi vizuelni kvalitet namenjen posmatračima. Radovi se uglavnom bave analizom i rekonstrukcijom odnosa čoveka, prirode, urbane sredine i arhitekture, kretanjem, komunikacijom i savremenom estetikom. Neka od mnogih pitanja koja ova izložba može izazvati je kako se u našoj sredini mogu dekodirati ovi umetnički radovi, kakva je njihova vidljivost, specifičnost i univerzalnost.




Na izložbi će biti predstavljeno devet filmova i video instalacija renomiranih umetnika iz Norveške, a to su: Øyvind Aspen, Aeron Bergman & Alejandra Salinas, Bull.Miletić, Mai Hofstad Gunnes, Farhad Kalantary, Eline Mugaas, Nina Toft, Jeremy Welsh i Knut Åsdam, u celom spratnom izložbenom prostoru Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.




Izložbu prati srpsko-engleski katalog sa izjavama umetnika, objašnjenjima, podacima i fotografijama umetničkih radova, kao i uvidnim tekstovima sledećih autora: Sanja Kojić Mladenov, Branislav Dimitrijević i Jonathan Lahey Dronsfeld.


 


Datum objavljivanja: 26.02.2010.