Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čist likovni izražaj Ignjata Joba

Projekcijom dokumentarnog filma o slikaru Ignjatu Jobu, u četvrtak 28. aprila u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti obeleženo 75 godina od smrti ovog značajnog umetnika.

 


Polusatna dokumentarna emisija posvećena Ignjatu Jobu (Dubrovnik, 28. mart 1895–Zagreb, 28. april 1936) prati životni i slikarski put umetnika, uz naraciju autora Zvonka Makovića, istoričara umetnosti. Stručnim tumačenjem izabranih dela i faza u slikarskom razvoju, u kom dominira snažan koloristički ekspresionizam, fotografijama i razgovorom sa Cvijetom Job, ćerkom umetnika, emisija dokumentuje životne okolnosti i okruženje u kom je Job stvarao.


U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog čuva se šest vrhunskih dela Ignjata Joba, a dva, Nedelja (1932 – 33) i Liza Križanić (1931),  poslužila su u emisiji kao ilustracija njegovih izuzetnih slikarskih dometa. Po završetku projekcije emisije nastale u produkciji Hrvatske Radio Televizije, publika će moći da pogleda slike Ignjata Joba izložene u stalnoj postavci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


 


Datum objavljivanja: 25.04.2011.